SAD SE POKAŽIMO: UNICEF i INFOSTAN pozivaju Beograđane da POMOGNU DECI!

Svi koji žele da podrže ovaj ključni program za decu mogu potpuno dobrovoljno da se priključe akciji i sami upišu željeni iznos donacije

  • 1

Građani Beograda dobijaju priliku da putem uplatnice UNICEF-a, koja će biti priložena uz novembarske račune za JKP "Infostan", upute donaciju i podrže program Razvoj u ranom detinjstvu. Svi koji žele da podrže ovaj ključni program za decu mogu potpuno dobrovoljno da se priključe akciji i sami upišu željeni iznos donacije.

PODRŠKA UNICEF-u U SRBIJI: Prikupljena sredstva za pomoć deci i porodicama migranata na turniru u skvošu! (FOTO)

Program Razvoj u ranom detinjstvu UNICEF realizuje u saradnji sa relevantnim ministarstvima i institucijama u zemlji, sa ciljem da se što bolje razume i prihvati značaj pravilnog razvoja deteta od trenutka kada se rodi do treće godine. Ovaj period života deteta je najvažniji za njegov dalji rast i razvoj, i predstavlja temelj uspeha i sreće u životnom veku svake osobe.

SRBIJA DOBILA "VODIČ ZA PRAĆENJE DECE": Pedijatrima će sada biti mnogo lakše

Kroz program se takođe pomaže roditeljima da na pravi način prate svaki korak u razvoju svog deteta, i istovremeno se jačaju pedijatrijske i patronažne službe kako bi pružile što kvalitetniju podršku deci i njihovim roditeljima i pravovremeno reagovali na potencijalne razvojne rizike.

Prikupljena sredstva biće usmerena na unapređenje usluga pedijatara i patronažnih sestara u podsticanju i zaštiti ranog razvoja dece u 30 domova zdravlja, obezbeđenje stručnih i pravovremenih saveta za roditelje male dece, kao i poboljšanje kvaliteta usluga deci u razvojnom riziku i deci sa smetnjama u razvoju u 23 razvojna savetovališta.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

U okviru Razvoja u ranom detinjstvu, UNICEF je već organizovao obuku pedijatara koji su dobili "Vodič za praćenje razvoja dece". Zahvaljujući ovom potpuno novom i osavremnjenom vodiču, pedijatri će moći da i kod najmlađih pacijenata na vreme prepoznaju različite probleme – bilo da se radi o problemima sa vidom, sluhom, govorom i motoričkim razvojem, ili onim koji su psihološke, emotivne i socijalne prirode.

Zahvaljujući UNICEF-u, Rani razvoj je postao obavezan predmet na Fakultetu medicinskih nauka. Nekoliko stotina pedijatara je edukovano u poslednjih godinu i po dana, uspostavljena je međusektorska saradnja između institucija koje brinu o interesima dece i uspostavljena su Savetovališta za roditelje u okviru domova zdravlja.

Program je umrežio veliki broj pedijatara, pedijatrijskih i patronažnih sestara, kao i romskih zdravstvenih medijatorki - ključnih edukatora i promotera koji pomažu da se što veći broj dece bude obuhvaćen programima ranog razvoja.

Foto: N. Ivanovski Foto: N. Ivanovski

Svako dete, bez obzira sa kakavim izazovima zakorači u život, može da ostvari svoje pune potencijale ako uz ljubav, pravilnu negu i brigu svojih najbiližih dobije pravovremenu i adekvatnu stručnu podršku zdravstvenih, socijalnih i obrazovnih usluga u zajednici u kojoj raste.

Uz podršku JKP "Infostan" UNICEF poziva građane da se, u skladu sa svojim mogućnostima priključe, i kroz program Razvoja u ranom detinjstvu podrže bolju budućnost svakog deteta u Srbiji. Ova organizacija apeluje na sve ljude dobre volje da nastave da neguju zavidan duh solidarnosti i pomoći drugima, po kojem je Beograd postao prepoznatljiv kao predstonica humanosti i nesebične pomoći ugroženima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krcko

    5. decembar 2015 | 12:42

    Predlazem da se svi zaposleni u javnim preduzecima odreknu 1 dnevnice, u njihovu korist.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA