STOP NASILJU NAD ŽENAMA: U Beogradu održan protest protiv sve učestalijih zločina! (FOTO)

Svake godine oko 66.000 žena nasilno je ubijeno širom sveta. U Srbiji su od početka godine do 1. decembra, u porodično-partnerskom kontekstu ubijene 33 žene

  • 7

Povodom 6. decembra – Dana sećanja na žene ubijene u Montrealskom masakru (1989), juče su u crnini i ćutanju, Žene u crnom i Mreža Žene protiv nasilja izvele akciju protiv femicida u centru Beograda. Tim povodom zatražile su utvrđivanje odgovornosti zaposlenih u institucijama za nekažnjavanje zločina nad ženama!

ŽENE U CRNOM: Nazivaju nas kurvama, prete da će nas zaklati! (FOTO) (VIDEO)

Muškarci širom planete, u svim državama sveta, ubijaju žene, samo zato što su žene! Femicid se nalazi na samom kraju kontinuiranog muškog terora, koji podrazumeva različite oblike muškog nasilja nad ženama, sve do njenog fizičkog uklanjanja.

Svake godine oko 66.000 žena nasilno je ubijeno širom sveta. U Srbiji su od početka godine do 1. decembra, u porodično-partnerskom kontekstu ubijene 33 žene.

Foto: Mirko Medenica Foto: Mirko Medenica

Više od polovine ubijenih žena prijavljivale su nasilje nadležnim institucijama. Zašto ovih žena nema među nama?

Foto: Mirko Medenica Foto: Mirko Medenica

U svom obraćanju - 25. novembra 2015. godine, UN Specijalna izvestiteljka za praćenje nasilja prema ženama, njegovih uzroka i posledica, Dubravka Šimonović skrenula je pažnju država članica na propuste u prepoznavanju rizika od femicida:

Foto: Mirko Medenica Foto: Mirko Medenica

- Slabosti nacionalnih sistema za prevenciju, nedostatak adekvatnih lista za procenu rizika i oskudica ili loš kvalitet podataka su najveće barijere u prevenciji rodno zasnovanih ubistava žena i razvoja smislenih strategija za prevenciju. Ove slabosti rezultiraju u neprepoznavanju, prikrivanju i nedovoljnom prijavljivaju rodno motivisanih ubistava čime se nekažnjivost za ova ubistva obnavlja.

Foto: Mirko Medenica Foto: Mirko Medenica

Žene u crnom i Mreža Žene protiv nasilja traže kažnjavanje svih neodgovornih državnih službenika koji su propustili ili neadekvatno reagovali na prijavu muškog nasilja prema ženama i na taj način propustili da zaustave ponavljanje nasilja i ubistvo žene.

Foto: Mirko Medenica Foto: Mirko Medenica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Milojko

    8. decembar 2015 | 17:00

    Mnogo slobode imaju,a ko rucak kuva? Veceru?

  • DuhPredaka

    8. decembar 2015 | 18:23

    Stop nasilju nad zenama..ali i nad muskarcima. Jer svaka treca zna da psihicki maltretira kad vec ne moze fizicki.. svaka druga vara svog muskarca. Sta cemo s tim? Postali ste dosadni. Prenapumpan problem. Rjesenje toga je: zatvori nasilnika na 5 godina robije pa da vidis oce li sledeci put pomisliti.

  • nn

    9. decembar 2015 | 12:06

    Dali mislite dali ima nasilja i nad muskarcima. Budi mo objektivni.Samo sto zene imaju mnogo bolji scenario od muskaraca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA