ULICA VUKA KARADŽIĆA POSTALA PEŠAČKA ZONA: Beograd će imati izgled kao najlepše evropske prestonice! (FOTO)

– Nakon ove ulice, sledi proširenje pešačke zone na Zmaj Jovinu ulicu, kao i na deo Obilićevog venca, i to tokom naredne godine - istakao je Siniša Mali

  • 2

Čelnici Grada Beograda prisustvovali su danas otvaranju Ulice Vuka Karadžića, koja  je posle kompletne rekonstrukcije postala pešačka zona.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je ovo prvi korak da se uže gradsko jezgro pretvori u pešačku zonu.

Nakon ove ulice, sledi proširenje pešačke zone na Zmaj Jovinu ulicu, kao i na deo Obilićevog venca, i to tokom naredne godine. Na ovaj način smo zaokružili projekat obnove gradskog jezgra, a dalji tok aktivnosti će zavisiti od izgradnje podzmenih garaža. Očekujemo da projekti za pet-šest  podzemnih garaža budu gotovi do kraja sledeće godine, kako bismo od 2017. počeli da i druge ulice u centru grada pretvaramo u pešačke zone – istakao je Mali i zahvalio gradskim javnim preduzećima jer su pokazala da zajednički mogu da obave ovako kompleksan posao, bez privatnih podizvođača.

Mali je najavio i obnovu Kosančićevog venca, kao i Trga republike, Trga Slavija i Bulevara oslobođenja, kako bi Beograd dobio izgled kakav imaju poznate evropske prestonice.

Foto: Promo Foto: Promo

  Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da je rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića primer dobre saradnje gradskih i opštinskih odbornika Srpske napredne stranke sa Gradom Beogradom, a koja je urađena na inicijativu građana i opštinskog odbora SNS-a Starog grada. Takođe ovo je, kako je rekao, i primer kako konsolidovana gradska preduzeća mogu dobro da urade posao koji im je poveren, da ne kasne i nemaju viškove radova.

– Na ovaj način mi kao gradska vlast želimo da vratimo stari duh Beograda, koji je izgubljen u periodu za nama, i nadam se da će to, pre svih, građani Starog grada znati i da prepoznaju. Takođe pokazalo se da upravo taj stari duh najviše  privlači strane turiste koji posećuju našu prestonicu – ukazao je Vesić.

  Glavni gradski urbanista Milutin Folić ponovio je da je obnova Ulice Vuka Karadžića samo početak širenja pešačke zone u centralnom gradskom jezgru.  U planu je, kako  je precizirao,  da buduća pešačka zona ima četiri funkcionalne celine, koje će da se šire ka Dunavskoj i Savskoj padini.

Foto: Promo Foto: Promo

– Predviđeno je da Vasina ulica bude ulica „kulture” u kojoj dominiraju muzeji, galerije i pozorišta. Sa druge strane, prostor prema hotelu „Palas” biće namenjen za dominantno ugostiteljski sadržaj, dok će Kosančićev venac, kao i danas, biti kulturno - istorijska celina. S tim da će već naredne godine na tom potezu biti potpuno rekonstruisana kaldrma i fasade. Takođe, za posetioce će biti otvoren prostor gde je nekada bila gradska biblioteka i gde će imati priliku da se informišu o čemu je reč.

Dok će na dnu Ulice kralja Petra biti podignuta gradska galerija, za čiju će izgradnju biti raspisan konkurs početkom naredne godine i koja će biti povezana sa Karađorđevom ulicom. Ona će takođe doživeti potpunu rekonstrukciju – najavio je

Folić i dodao da se ubrzano radi na projektima za podzemne garaže, kao i na izmeštanju terminusa na Trgu republike i Studentskom trgu.

Foto: Promo Foto: Promo

Direktor „Beokom servisa” Darko Glavaš naveo je da je u Ulici Vuka Karadžića zamenjena kompletna instalacija, a radove su izvodile „Beogradske elektrane”,

- Beogradski vodovod i kanalizacija - kao i elektro TT instalacije, da bi na kraju bile postavljene granitne ploče i dekorativno zelenilo.

Događaju je prisustvovao predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Nela Mićović, resorni gradski sekretari i direktori gradskih javnih komunalnih preduzeća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    14. decembar 2015 | 18:38

    Svakoga dana,u svakom pogledu,pricajte narodu:"Sve je u - redu."... (Ali, pazite se ,u komsiluku,Knez Mihailovoj.Moze noga, da se - slomi.)...

  • obilic

    14. decembar 2015 | 16:03

    Lepo to je INVALIDNOVA ULICA I TREBA JER IMAMO UNISTEN STAROSLOVENSKI JEZIK

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA