OVAJ SRBIN JE HEROJ ALŽIRA: Veliko priznanje za Stevana Labudovića (FOTO)

Ovo veče, organizovano je povodom osamdeset devetog rođendana Stevana Labudovića, stanovnika gradske opštine Rakovica

  • 1

Gradska opština Rakovica i Društvo prijatelja Alžira, u saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje Rakovica, organizovali su veče posvećeno snimatelju i borcu Alžirske revolucije, Stevanu Labudoviću, zaslužnom građaninu Narodne Demokratske Republike Alžir.

SVI PRIČAJU, A NIKO NE ZNA ISTINU: Ovako izgleda pravi život Jevreja! (FOTO)

Ovo veče, organizovano je povodom osamdeset devetog rođendana Stevana Labudovića, stanovnika gradske opštine Rakovica.

Goste je, pored domaćina, predsednika gradske opštine Rakovica Vladana Kocića, pozdravio i ambasador Alžira, Nj. E Abdelhamid Šebšub.

O Labudoviću su, u ime Društva prijatelja Alžira, govorili su novinar Marko Jelić i rediteljka Mila Turajlić, a nastupili su i gradski ženski hor "Barili“, iz Požarevca, narodni guslar Milan Kovačevčić, kao i folklorni ansambl Kulturno-umetničkog društva „Dimitrije Kuturović“.

Upriličena je i degustacija alžirskih vina i urmi.

Foto: Promo Foto: Promo

Stevan Labudović je fotograf i snimatelj "Filmskih novosti“, specijalni izveštač mnogih novinskih agencija i televizija Jugoslavije. Njegove filmske reportaže i fotografije o borbama alžirskih revolucionara za svoju nezavisnost obišle su celi svet.

Zato ga "alžirska braća“ smatraju ravnopravnim borcem za oslobođenje ove najveće zemlje afričkog kontinenta.

Za izvanredne zasluge za pobedu Alžirske revolucije, Labudović je dobitnik najznačajnih odlikovanja Narodne Demokratske Republike Alžir, i jedan je od najznačajnih prijatelja Alžira, o čemu svedoče brojna visoka priznanja, krunisana kumstvom sa bivšim predsednikom Alžira Bumedijenom.

Foto: Promo Foto: Promo

Njegova kamera, originalni filmovi i fotografije izloženi su u stalnoj postavci vojnog muzeja u Alžiru, a nove generacije Alžiraca o njemu uče u školskoj lektiri iz istorije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA