Grip pokosio Beograd: Čak 28.700 ljudi obolelo, samo ovako možete da se zaštitite!

Svesni smo da je nemoguće izbeći gužve u periodu slavlja, ali ih treba svesti na minimum. Ako je to već neizvodljivo, obavezno treba nositi masku

  • 8

Prijava epidemije gripa na teritoriji grada Beograda, gde je do jučerašnjeg dana obolelo 28.700 građana, dovela je do toga da treba dodatno obratiti pažnju na sopstveno zdravlje - pogotovo onih koji nisu primili vakcinu.

Prijavljena epidemija gripa u Beogradu

Epidemiolog Branislav Tiodorović za Telegraf kaže da je najbolji period za odlazak po vakcinu davno prošao i da je sada kasno za prvi korak u zaštiti od virusa.

Noćas je Hitna pomoć imala povećan broj poziva zbog gripa i temperature!

- Grip je ove godine malo poranio u odnosu na prethodne godine. Takođe je zabeleženo i blago povećanje broja obolelih, a Gradski zavod za javno zdavlje Beograd poglasilo je epidemiju samim tim što je "Batutu" uputio prijavu da je na teritoriji grada registrovan srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa.

- Dobro je da su posete u bolnicama svedene na minimum - istakao je on i dodao da nas najveći udar tek očekuje sa polaskom dece u školu nakon zimskog raspusta.

Printskrin: Youtube/NiskaTelevizija Printskrin: Youtube/NiskaTelevizija

Tiodorović ujedno daje i nekoliko saveta kako se zaštititi od bolesti, posebno za one kategorije koje su u najvećem riziku - trudnice, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici.

- Ranija pandemija, kada je 15 trudnica umrlo, žestoka je opomena za sve. Pre svega za buduće majke koje bi na prve znake temperature, glavobolje, bolova u zglobovima i mišićima, otežanog disanja i malaksalosti trebalo da se hitno jave ginekologu.

- Lekaru treba da se odazovu i hronični bolesnici i starije osobe, ali i svi zdravi sa istim simptomima, a ne da se sami leče antibioticima - rekao je epidemiolog i naglasio da su u suprotnom moguće komplikacije, poput upale pluća, upale sinusa, respiratornog distresa, odnosno otežanog disanja, koje može da dovede do ugožavanja života.

Ono što građani mogu da preduzmu, kako kaže, je sledeće:

- Svesni smo da je nemoguće izbeći gužve u periodu slavlja, ali ih treba svesti na minimum. Ako je to već neizvodljivo, obavezno treba nositi masku. Pranje ruku se podrazumeva, pogotovo jer se ovaj tip gripa može preneti vazduhom, ali i direktnim kontaktom. Provetravajte prostorije, ishranu bazirajte na unosu sirovih vitamina iz voća i povrća - pre svega paprike, unosite dosta tečnosti i mirujte! - zaključak je epidemiologa.

(S.I)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Titokamon

    28. decembar 2016 | 14:55

    Ja sam primio dve od tri vakcine i drma me grip 38.7

  • Miloš

    28. decembar 2016 | 18:15

    A koliko nas ima koji nismo otisli kod doktora... znaci pola grada

  • Drekavac

    28. decembar 2016 | 16:18

    Моја ћерка кида паприку, шиљу црвену слатку, као змај, ових дана. Дете сам свој доктор.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA