RIČARD TITOVOG LIKA: Ovo je zabranjena slika Josipa Broza! (FOTO)

U Nacionalnoj galeriji večeras je otvorena izložba slika Miodraga Miće Popovića pod nazivom "Suočavanje", na kojoj je predstavljena, prvi put u javnosti, kontroverzna slika "Ričard Titovog lika"

  • 3

U Nacionalnoj galeriji večeras je otvorena izložba slika Miodraga Miće Popovića pod nazivom "Suočavanje", na kojoj je predstavljena, prvi put u javnosti, kontroverzna slika "Ričard Titovog lika".

Tokom decembra, posetioci će moći da pogledaju četiri (Ričard Titovog lika, Svečana slika, Stražnjica i 1. maj 1986. ili Raspeće Đorđa Martinovića) Popovićeve slike iz kolekcije Atlas Grupe.

Galerija će potom izložiti još desetak slika iz iste kolekcije u jednoj ili više celina.

"Ričard Titovog lika" nikada nije bila izložena u javnosti niti reprodukovana, a bila je jedan od glavnih razloga zbog čega je Popovićeva izložba u Kulturnom centru Beograda zabranjena 1974.

Na slici, koja je zapravo uvećana reprodukcija naslovne strane "Sveta", vide se Tito i glumac Ričard Barton kako šetaju Titovim zoološkim vrtom.

"1. maj" je takođe kontroverzna slika, iako je s njom Popović ušao u SANU, jer predstavlja umetnikovu kritiku srpskih medija koji su "razapeli" Đorđa Martinovića koga su na Kosovu fizički napali albanski ekstremisti, a za koga su potom mediji u Srbiji rekli da je sam sebi naneo povrede.

"Stražnjica" predstavlja Solunca u povlačenju kroz Albaniju koga muči dizenterija, dok je "Svečana slika" takođe bila planirana za izložbu u KCB-u 1974. i predstavlja monumentalni grupni portret dve evropske porodice na vlasti - jugoslovenskog predsednika sa suprugom okružene holandskom kraljevskom porodicom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    3. decembar 2013 | 21:28

    Nego šta! A ne kao sada gde svako mozze da pljuje koga hoće bez ikakvih posledica. Bez obzira na sve , ipak je to bilo vreme kada su neka pravila postojala. A konkretno ovu sliku ne razumem. Zaista, sta je Mića hteo da kazze? Zašto mu je smetao Riccard Barton? Pa dok su on i Liz i ostali snimali Neretvu, Jugoslavija je bila u centru pazznje velikog dela sveta! A danas? Gde su naši slikari, umetnici da opišu ovu nesreću ? Inacce kazzu da se veliki umetnici i umetniccka dela većma radjaju u vreme kriza i patnji.

  • Srdjan D.N.

    4. decembar 2013 | 04:11

    Tradicionalno srpski smo se usancili po tome ko se kome svidja a ne sta nam se dopada pa ce i ovde biti tako. Kad ona dramska spisatrljica napise pozorisni komad svi osim njenih obozavatelja vide da je to cista politika koja nema blage veze sa umetnoscu. I ovo je ista prica samo drugacije pakovanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA