KOME SMETA MUZIKA? Ulični svirači bez dozvole tokom zime

Sviračima dozvole ističu krajem decembra, pa se pitaju od čega da prehrane porodice tokom pet meseci

  • 4

Ulični svirači i zabavljači koji su početkom ove godine dobili dozvole od Sekretarijata za kulturu da u centru besplatno zabavljaju prolaznike ostaju bez "radnih mesta" preko zime. Sviračima dozvole ističu krajem decembra, pa se pitaju od čega da prehrane porodice tokom pet meseci.

Iz Komisije za izradu pravilnika o uličnoj zabavi kažu da "niko ne treba da radi po hladnoći".

- Šta nam vrede dozvole kad ističu 20. decembra? Nove audicije za nove dozvole su zakazane tek za proleće, što znači da mi dotad nećemo smeti da sviramo na ulicama. Komisija je sve organizovala, ali je na kraju ispalo da dobrih pet meseci godišnje nikoga neće interesovati šta je s nama - rekao je Josip Komljenović, poznati ulični svirač koji godinama zabavlja prolaznike na Kalemegdanu.

Josip je električar koji svira čak 28 instrumenata i koji je sam izmislio i napravio nekoliko duvačkih instrumenata. On kaže da voli da na taj način Beograđanima predstavi svoja nova mala umetnička dela.

Ovaj talentovani muzičar pita se šta da radi preko zime kad izdržava porodicu od sviranja na ulici.

- Niko ne pita šta da radimo preko zime, od čega da zarađujemo? I onako su nas dozvolama ograničili da možemo da sviramo po svega dva-tri sata dnevno, za to vreme ionako jedva da nešto može da se zaradi - rekao je Komljenović.

Iz Komisije za izradu pravilnika kažu da dozvole nisu ni planirali da izdaju preko zime.

- Zimi ne rade ni otvorene bašte, ulice moraju redovno da se čiste i svirači bi samo smetali ili bi se smrzavali za džabe - kaže Darko Glavaš, predsednik Komisije. On, međutim, dodaje da tokom zime nadležni neće pisati kazne za sviranje na ulici.

(Telegraf.rs / Izvor: M.Kosanović / 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Т.М.

    18. decembar 2013 | 13:16

    Зар треба да краду да би преживели? Пустите њих, ловите ове давеже на почетку Кнеза који гуше са разним сликовницама и флајерима.

  • LosMi

    18. decembar 2013 | 16:12

    Ne mogu da verujem da i za to treba dozvola... e pa stvarno bezobrazno. Iz krajnosti u krajnost.

  • danchear

    18. decembar 2013 | 17:51

    kako mi sredjenu drzavu imamo,blago nama,vode racuna da sviracima ne bude hladno,a i mi da se ne smrzavamo dok im dajemo po neku crkavicu,strasno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA