BRAVO, VUČE: Voždovčanin ukrasio kuću sa 15.000 sijalica! (FOTO)

Kuća Voždovčanina Vuka Tomića već jedanaestu godinu zaredom važi za jednu od najlepše ukrašenih tokom novogodišnjih praznika. Ove godine krasi je između 15 i 20 hiljada svećica

  • 32

Otkada je pre petnaest godina odgledao film "Sam u kući", Vuk Tomić (25) zaljubio se u novogodišnju dekoraciju. Prvo je još kao dete od devet godina preuzeo na sebe ukrašavanje jelke, da bi od 2003. novogodišnje ukrase preneo i na spoljašnjost kuće i dvorište.

Godinama unazad njegova kuća spada u najlepše okićene kuće u Beogradu. Voždovčani kažu da praznici počnu tek kad se u Gostivarskoj ulici upale svećice porodice Tomić.

Iako sve blješti od njegovih ukrasa, tačan broj svetiljki koje ukrašavaju ogradu, borove i krov kuće nije poznat.

- Sad ima između 15.000 i 20.000 sijalica, nisam sve stavio na papir, ali sam ove godine dokupio dosta. Od početka ukrašavanja do sad puno sam para uložio u svećice, ali sam naučio i da se snalazim - kupujem na novogodišnjim sniženjima. To je u inostranstvu praksa, pa sam i ja to naučio da radim, tako da sve to bude dosta jeftinije - priča Vuk.

Sve do prošle godine celu dekoraciju postavljao je sam, a ove godine zbog manjka vremena mnogo su mu pomogli prijatelji Miroslav, Marina, Marija, Sofija i drug koji je zavarivao zvezde.

Kako kaže, mnogo puta ga je struja peckala dok nije naučio koja žica ide s kojom, a godinama unazad posmatrao je elektrotehničare ne bi li "skinuo" bar deo zanata.

- Ranije na časovima i predavanjima u novembru i decembru ništa nisam pratio, samo sam crtao po sveskama i smišljao kako ću da ukrasim kuću. Sad to ne planiram, nego krenem da radim, pa to ide samo od sebe. Svake godine hoću da napravim nešto novo, da nadmašim sebe i prethodnu godinu, a nikada nisam siguran da li ću to uspeti, jer sam prethodne godine dao svoj maksimum - kaže ovaj Voždovčanin.

Pored ličnog zadovoljstva, najveća satisfakcija za Vuka predstavlja kad vidi koliko se ljudi uvesele kad prođu pored kuće. Pre nekoliko dana, kad je palio rasvetu, dve male devojčice donele su mu čokoladu, zato što je "njima super to što radi i jako vole da vidi ukrase na njegovoj kući".

- Pre nekoliko godina došao sam iz grada i video da mama pije čaj s meni tri potouno nepoznate bake. Onda mi je rekla da su to gospođe iz obližnjeg Doma za stare koje su došle samo da bi to videle. One su stare, jedva vitalne i teško se kreću, ali su mi rekle da je za njih ovo praznik i da su morale da dođu - priseća se Vuk najlepših trenutaka i priznanja koje mu je njegov hobi doneo.

Na njegovu kreativnost ni nekadašnji čelnici grada nisu ostali gluvi - 2005. na konkursu grada za najlepše ukrašenu kuću dobio je nagradu na nivou opštine, a na nivou grada osvojio je  prvo mesto. Tad mu je gradska uprava ponudila da po njegovom predlogu neki deo grada bude ukrašen. Nažalost, to se do današnjeg dana nije ostvarilo.

O tome koliko Voždovčani cene njegov rad govori i činjenica da mu za sve ove godine nije nestao nijedan ukras, niti je ikad imao neku neprijatnu situaciju. Jedino što ga ponekad pogodi komentar tipa: "Nema šanse da je on sve ovo sam uradio".

Neizostavno pitanje koje Vuku svakodnevno postavljaju jeste - koliki račun za struju dobije zbog ovih 15.000 sijalica?

- Ne znam tačno koliki je račun, jedne godine tata je rekao da je bio duplo veći nego inače. Ali i ja i moji roditelji uvek kažemo da to nije ništa naspram velike satisfakcije koje to pruža nama i svima koji prođu ovom ulicom - iskren je Vuk.

Njegov san je da ukrasi celu ulicu. Iako ne sme da obeća kad će to uspeti da uradi, siguran je da će u narednim godinama Gostivarska ulica biti najlepša ulica tokom novogodišnjih praznika. Do tada, ukoliko imate vremena, prošetajte Voždovcem i doživite ovu čaroliju.

Sijalice će biti upaljene do Srpske Nove godine svakog dana od 17 do 23 časa.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    31. decembar 2013 | 22:19

    Bravo! Napokon nešto lepo u moru ružnih priča. Svaka čast za ovog kreativnog momka!

  • Marija

    31. decembar 2013 | 23:00

    Mladiću svaka ti čast. Ja ti verujem da sam sve ukrašavaš. Neki treba da se stide svojih komentara.

  • NL

    31. decembar 2013 | 22:01

    Lepo, lepo svaka cast. ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA