Srpski političari farbaju jaja i "tucaju se", ali ne poste!

Srpski političari slave najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, ali retko ko posti čitav post i ide u crkvu da primi pričest, već taj dan obeležavaju sa svojom porodicom, u kući ili na izletu

  • 4

Približava se najveći hrišćanski praznik Vaskrs, kojim se slavi Hristov povratak u život - vaskrsenje, pa smo pitali srpske političare kako oni proslavljaju ovaj dan i kako se pripremaju za njega. Zaključak: mnogi naši sagovornici ne poste, ne pričešćuju se, ali poštuju ovaj verski praznik, kako kažu, na neki svoj način.

Većina političara na domaćoj sceni ne posti i ne ide u crkvu, ali ipak poštuju verske praznike i Uskrs proslavljaju u krugu svoje porodice.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže za Telegraf.rs da još od detinjstva pamti kako su se u njegovoj porodici proslavljali svi verski praznici, pa tako i Vaskrs, koji će on ove, kao što je i svake prethodne godine radio - proslaviti kod kuće sa svojom porodicom.

- Vremenom se porodični krug, hvala Bogu, širio, pa ću ove godine Uskrs proslaviti s 12 članova svoje porodice, sa svojom decom, ženom, unučićima... Jednom sam postio ceo post, ali sad uglavnom postim na Veliki petak. Uvek su me nervirali oni koji nikad ni slavu nisu slavili, pa su od 2000. naprasno postali pravoslavci koji poste na vodi. Što se njihovog posta na vodi tiče - uzmu praseću plećku i sednu na čamac da je gustiraju. Ja nisam jedan od tih - iskreno će Palma.

Funkcioner SPS-a Nenad Borovčanin kaže za naš portal da on i njegova porodica slave verske praznike i poštuju sve običaje koje ti praznici podrazumevaju, a jedan je od retkih političara koji poste i pričešćuje se.

- Vaskrs ću proslaviti sa sinom i suprugom u rodnoj Loznici, u pravoj porodičnoj atmosferi, s njenim i mojim roditeljima. Najčešće verske praznike proslavljamo u Loznici, posebno zbog deteta, jer u manjim mestima ti verski praznici imaju posebnu draž. Naravno, poštujemo i verske običaje, pa i postimo i idemo u crkvu - kaže Borovčanin.

I dok se neki već spremaju za Vaskrs, funkcioneri DS-a očigledno imaju previše obaveza, pa nemaju vremena da razmišljaju o predstojećim praznicima. Tako smo i Dragana Šutanovca prekinuli u poslu, pa nam je samo kratko odgovorio "da će Uskrs proslaviti skromno, u krugu porodice", ali bez posta.

I dok Šutanovac očigledno zna da za Vaskrs neće raditi, Gordana Čomić nam je rekla da su joj trenutno "poslovne obaveze prioritet" i šaljivo dodala će od njih i zavisiti "da li će i Uskrs biti radni dan ili ne".

Funkcionerka SNS-a Jadranka Joksimović, kao i većina srpskih političara, Vaskrs proslavlja sa svojom porodicom, ali dodaje da imaju običaj da kad je lepo vreme odu i na izlet.

- Iako sam vegeterijanka, obično ne postim. Ali, zaista volim Vaskrs kao najradosniji hrišćanski praznik i to nije nikakva fraza, već radost zbog vere u vaskrsenje. Praznik ću proslaviti kod kuće, s porodicom, a ukoliko bude lepo vreme, postoji mogućnost da odemo na izlet - kaže Jadranka.

Po hrišćanskom verovanju, Hristovo vaskrsenje se desilo trećeg dana nakon njegove smrti. Vaskrs, sa stanovištva teologije, predstavlja najvažniji hrišćanski praznik, jer slavi pobedu sina Božjeg nad smrću i progonstvom.

Pripreme za Uskrs se razlikuju od običaja do običaja, a tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, dan pričešća, a nastavljaju se Velikim petkom. Na Veliki petak je Isus odveden do rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio na raspeće.

(M. Bojanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobo

    19. april 2014 | 19:49

    Oni dolaze u crkvu samo da bih se videli.A u pravoslavlje ne veruju jer razmisljaju kao katolici da moze novcem da otkupe grehe.Mozda nije primeren komentar.Da se razumemo nemam nista protiv katolika ali u njihovoj dogmi tako pise koliko je meni poznato.Siguran sam da mnogi od njih zamisljaju kada udju u crkvu da treba njih da gledamo. Ne bih me zacudilo da neki od njih preuzmu ulogu svestenika na kraju liturgije I odrze govor.Tako mislim o nabedjenim vernicima.

  • Србин

    19. april 2014 | 19:55

    Све су то квази православци !!!!!

  • hasan

    21. april 2014 | 10:12

    Ovo je vec jedna novost!!!!da se tucaju to vec znamo svi,ali da farbaju jaja to je vec nesto novo!Bravo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA