Joksimović i Devenport potpisali ugovor o 30 miliona evra pomoći iz IPA fondova!

Ugovor o 30 miliona evra iz IPA fondova za obnovu kuća nastradalih u poplavama, potpisali su u Obrenovcu šef Delegacije EU u Srbiji i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije

  • 2

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su danas u Obrenovcu sporazum o odobravanju 30 miliona evra bespovratne finansijske pomoći iz pretpristupnih IPA fondova za obnovu 24 opštine posle majskih poplava.

Devenport i Joksimović su izrazili očekivanje da će Srbija dobiti i dodatna bespovratna sredstva iz evropskog Fonda solidarnosti u visini od 40 do 50 miliona evra.

- Srbija će imati isti pristup tim fondovima kao da je već postala članica EU - rekao je Devenport na konferenciji za novinare prilikom potpisivanja sporazuma u obrenovačkoj Gimnaziji.

Prema njegovim rečima, Srbija do prve polovine avgusta treba da podnese zahtev za ta dodatna sredstva o kojem će EU odlučiti do kraja godine.

Joksimović je izjavila da je prošle sedmice evropskom komesaru za regionalni razvoj Johanesu Hanu predala nacrt verzije aplikacije za sredstva iz Fonda solidarnosti, a reč je o, kako je precizirala, dodatnim bespovratnim sredstvima u vrednosti od 40 do 50 miliona evra.

- Očekujem da ćemo to iduće nedelje, možda čak i u ponedeljak, usvojiti na Vladi, što znači da ćemo onda zvanično iduće nedelje aplicirati, pre poslednjeg termina koji imamo na raspolaganju - rekla je ona.

Joksimović je, takođe, navela da "smo u programiranju pretpristupnih IPA fondova 2014. godine oko 50 miliona evra uspeli da preusmerimo za sanaciju štete posle poplava”.

- Ukupno između 150 i 160 miliona evra bespovratnih sredstava pomoći dolazi iz EU za saniranje posledica poplava - istakla je ona i zaključila da je “EU najveći donator bespovratne pomoći Srbiji”.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, šef kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević i menadžer Projektnog centra UNOPS u Srbiji Grem Tindal.

Nakon potpisivanja sporazuma sa ministarkom Joksimović, Devenport je potpisao ugovore sa predstavnicima pet partnerskih organizacija zaduženih za sprovođenje konkretnih aktivnosti i radova na terenu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA