Dačić: Moderna Srbija nije cilj, već put!

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova izjavio je da je važno da se Srbija kreće "modernim putem" ka EU i naglasio da je važno "sada naprviti taj put, jer Srbija ima tradiciju propuštenih prilika i izneverenih očekivanja." Ministar finansija, odgovarajući na pitanje kada mogu građani Srbije da očekuju otvaranje novih radnih mesta, izjavio je da nervoza ne pomaže i da svi znaju da nije moguće odmah otvoriti nova radna mesta

  • 5

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć da moderna Srbije "nije cilj, već put" i poručio da se Vlada Srbije trudi da taj put i pređe.

Dačić je, gostujući u emisiji "Oko" na Radioteleviziji Srbije, ocenio da je Srbija u poslednjih 20 godina imala nekoliko prilika da taj put pređe, ali da to nije učinjeno, podsetivši na većinsku podršku Slobodanu Miloševiću 1990. i Zoranu Ðinđiću 2000.

On je istakao da važno sada naprviti taj put jer Srbija ima tradiciju propuštenih prilika i izneverenih očekivanja, dodavši da to nije pitanje samo za Srpsku naprednu stranku.

- Bez toga da Srbija zakorači snažno napred mi ćemo biti robovi prošlosti - ocenio je Dačić i dodao da je danas BDP Srbije svega 65 odsto od onog koji je bio 1989.

Ministar finansija Dušan Vujović, odgovarajući na pitanje kada mogu građani Srbije da očekuju otvaranje novih radnih mesta, izjavio je da nervoza ne pomaže i da svi znaju da nije moguće odmah otvoriti nova radna mesta.

- Mi čistimo i pripremamo teren na mnogim poljima. Zaključivanje problema preduzeća u restrukturiranju otvoriće prostora da se krene ispočetka na zdravim osnovama. Čišćenje situacije u budžetu stvoriće osnovu za zdrave finansije, koja će omogućiti mnogo veći priliv kapitala, otvaranje pregovora o 32. poglavlju podići će ugled Srbije i stepen poverenja zapadnih investitora - rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima mnoge zemlje su u ovoj fazi pristupanja Evropskoj uniji imale mnogo veći priliv investicija, istakavši da i on to očekuje najviše za godinu dana.

- Reč je o mesecima, a najviše o godinu dana, kada ćemo osetiti ove stvari, ali ne smemo da pravimo paniku, već da to sprovedemo korak po korak - rekao je Vujović.

On je istakao i da to što se kasni "možda 15 ili mesec dana u nekim stvarima" jeste "sitnica" u odnosu na rešenost Vlade Srbije da sve solidno pripremi i postavi, a zatim i krene u, kako je naglasio, najvažniji deo - primenu.

- Do sada smo mnogo toga donosili i govorili, a malo radili - rekao je Vujović i zaključio da je došlo krajnje vreme da se poslovica   "Piši kao što govoriš" preformuliše u "Radi kao što pišeš".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko

    5. avgust 2014 | 09:44

    Gospodo...sta da jedemo na tom putu?

  • Vr46

    5. avgust 2014 | 14:41

    Koji put bre, onaj isti na koji si pevao u autobusu?

  • iznogud

    5. avgust 2014 | 17:54

    pa ti nas tim putem vodis 20 godina.svaka godina sve manji standard,sve manje dece,sve dalje od pameti...takve vodje treba promeniti jer nevode narod ka boljem,oni nevide put kuda treba ici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA