Ustavni sud NEĆE da ocenjuje Briselski sporazum!

Ustavni sud Srbije odbacio je zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma, a odluka je doneta 10. decembra, na 35. sednici

  • 8

Ustavni sud Srbije odbacio je zahtev za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma, jer je većinom glasova ocenio da je reč o političkom, a ne o pravnom pitanju, piše sutrašnja "Politika".

Prema navodima tog lista, odluka je doneta 10. decembra, na 35. sednici Ustavnog suda, odluci je prethodilo više pripremnih ročišta, a glavna rasprava trajala je ceo dan.

Ustavni sud je na 40 stranica obrazložio odluku o odbacivanju predloga za ocenu ustavnosti Briselskog sporazuma, ali obrazloženje još nije objavio na svom zvaničnom sajtu.

Podnosilac predloga za ocenu ustavnosti bila je poslanička grupa Demokratske stranke Srbije.

List podseća da je ministar pravde Nikola Selaković izjavio sredinom godine da Ustavni sud Srbije treba da se proglasi nenadležnim za utvrđivanje ustavnosti Briselskog sporazuma između Beograda i Prištine, jer je reč o političkom aktu.

- Ustavni sud nije nadležan da ocenjuje politički akt, jer će time preuzeti ulogu Vlade Srbije za utvrđivanje i vođenje politike - rekao je Selaković u javnoj raspravi o predlogu za ocenu ustavnosti sporazuma potpisanog u Briselu u aprilu 2013. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пензионер СМ

    15. decembar 2014 | 09:19

    Чини ми се да је ово један од показателја да Уставни суд Србије није самосталан у доношенју својих одлука и мишљења. Ово је жалосно и тужно јер показује да правни поредак државе функционише по налозима политићких моћника.

  • pera

    15. decembar 2014 | 10:08

    Pametno. Niko nece da odgovara shto je kosovo prodato, poklonjeno ili uzdato.

  • Slava

    15. decembar 2014 | 09:02

    Sramno... :( Nezavisno sudstvo davno vec ne postoji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA