HITČINA SA SAMITA: Vučić i premijer Kine sedeli u istoj sali i foteljama kao Tito i Nesvrstani! (FOTO) (VIDEO)

Premijeri 17 država koji su došli na Samit u Beogradu sedeli su u istoj sali Palate Srbija kao i pre 25 godina kada su tu gosti Srbije bili lideri Pokreta nesvrstanih

  • 11

Samit šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu održao se u Beogradu u Palati Srbija i privukao premijere 17 zemalja. Ovakav skup se u Srbiji nije video još od konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu pre 25. godina!

Ipak, da se sudbina i ovaj put poigrala dokazuje i činjenica da su današnji gosti Srbije seli u fotelje i salu u kojoj su sedeli i lideri Pokreta nesvrstanih na čelu s Josipom Brozom Titom, samo što se mesto tadašnjeg okupljanja lidera zvalo Palata Federacija!

OD TITA DO VUČIĆA: Svi skupovi svetskih lidera koje je ugostila Srbija! (FOTO) (VIDEO)

Za 3. Samit šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Četvrti ekonomsko-trgovinski forum registrovano je 6.588 prijava učesnika iz 17 zemalja sa ukupno 402 delegacije.

Prema preseku stanja organizatora sačinjenog tri dana uoči skupa u Beogradu kao najbrojnije su bile najavljene delegacije Srbije (87), Poljske (50) i Kine (37) članova delegacije, a najmanje predstavnika najavile su Bosna i Hercegovina (dvoje), Letonija (6) i Estonija (7) članova.

SAMIT U BROJKAMA: Evo koliko je premijera, zemalja i učesnika došlo u Srbiju!

Pre 25 godina Beograd je bio poslednji put kao prestonica zemlje članice domaćin Devetog samita nesvrstanih koji je okupio više od 100 delegacija i svetskih državnika.

Najupečatljiviji događaj svih samita u Beogradu je svakako bio dolazak tadašnjeg libijskog vođe Moamera Gadafija, koji je za sebe i svoje ljude organizovao smeštaj u šatorima razapetim u blizini centra “Sava”. Gadafi je sa sobom poveo i kamile, koje je potom poklonio beogradskom zoološkom vrtu.

KINEZI POSLUŽIVANI U CRVENOM SALONU

Organizacija Samita u Beogradu bila je isplanirana do najsitnijih detalja, a tako su prilikom dolaska u Sava centru premijeri posluženi u "Art kafeu" odakle su zajedno otišli do Plave sale.

Po dolasku u Palatu Srbija sve delegacije smeštene su u salu koja nosi ime naše zemlje, a jedino su premijer i predstavnici Kine simbolično smešteni u crveni salon ovog zdanja.

(M. B. / D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko Budživojević ex Budživoje Stojković

    17. decembar 2014 | 09:11

    Daj Bože i današnja Sveta velikomučenice Varvara, da živimo u blagostanju kao u blistavom periodu Nesvrstanih

  • livia

    17. decembar 2014 | 11:02

    Ova poseta Kineza mnogo znaci za Srbiju! Sad da vidimo hoće li to Vucic sa saradnicima umeti da naplati.

  • Brane

    17. decembar 2014 | 09:53

    Daj Bože da se sunovrat završi,da dočekujemo,radimo i ispraćamo u miru, nedao Bog ono sto smo u skorijem periodu doživeli...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA