EVROPA PONOVO UCENJUJE SRBE: Brisel traži da Srbija uvede sankcije Rusiji i tako zarati s Moskvom!

Evropska komisija izneće pred Srbiju i konkretan zahtev da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. To bi u prevodu moglo da znači da će biti pojačan pritisak na Beograd da uvede sankcije Rusiji

  • 89

Evropska komisija traži da Vlada Srbije uskladi spoljnu politiku sa EU, što bi mogao biti nagoveštaj pritiska da Beograd uvede sankcije Rusiji, pišu “Novosti”. Osim o Ukrajini, od Beograda očekuju i saglasnost oko Iraka i Sirije.

Evropska komisija izneće pred Srbiju i konkretan zahtev da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. To bi u prevodu moglo da znači da će biti pojačan pritisak na Beograd da uvede sankcije Rusiji.

Ambasadori država članica, pripremajući teren za današnju sednicu Saveta ministara EU, prošle nedelje načeli su ovu temu koja je, iako se u zaključcima pominje samo načelno, dobila značajne razmere.

Evropska komisija je specijalno za tu priliku pripremila i posebnu statistiku, u kojoj se, nominativno, odluku po odluku, sagledalo koliko se Beograd „ravna“ sa spoljnopolitičkim stavovima Brisela.

- Srbija u ovom domenu ima veoma loše rezultate. Po pitanju usaglašavanja sa spoljnom politikom EU najgora je na Balkan. Tako nizak procenat usaglašenosti ima još samo Turska - naglašava sagovornik ovog lista, dodajući da se, sa druge strane, kao „dobar đak“, ističe - Albanija.

Prema ovim izvorima, Srbija i Turska su se saglasile sa svega nekoliko deklaracija, dok je Tirana, s druge strane, navodno postigla saglasnost i do devedeset odsto.

Evropski komesar za spoljnu politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je juče da će Srbija moći da otvori prva poglavlja u pregovaračkom procesu tek nakon što primeni sve što je predviđeno Briselskim sporazumom.

- Ostao je niz stvari koje treba primeniti i to sam jasno objasnio vlastima Srbije tokom nedavne posete Beogradu - rekao je Han.

Komesar je izjavio da to što u Prištini nekoliko meseci nije bilo vlade ne predstavlja izgovor za odlaganje sprovođenja onih stavki koje Srbija sama može da izvede.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1389

    17. decembar 2014 | 14:02

    nećemo u EU hoćemo sa Rusima ihoćemo REFERENDUM

  • Сима

    17. decembar 2014 | 07:45

    А да укинемо Србију?!Да ли би тада били срећни?!Шиптарима Прешево,Бугарима Ниш,Мађарима Војводина,Зукорлићу Санџак,Хрватима Земун,Румунима Бор остало Немцима?!Него ми ово нешто познато?!Јел има још неко тај осећај?!

  • 1389

    17. decembar 2014 | 11:50

    samo uz Ruse i Kineze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA