VUČIĆ I PREMIJER KINE OTVORILI PUPINOV MOST: Beograd je dobio novi ponos grada! (FOTO) (VIDEO)

Pupinov most, koji spaja Zemun i Borču pušten je u saobraćaj, a vrpcu su presekli premijer Kine i predsednik Vlade Srbije

  • 38

Za sada najveća kineska investicija u Srbiji - Pupinov most i zvanično je pušten u saobraćaj, a to su učinila dva premijera Aleksandar Vučić i Li Kećijang tačno u 11 sati i tako u istoriju upisali novu stranicu saradnje Kine i Srbije!

Ova građevina urađena je po svetskim standardima, a saradnja sa Kinezima bila je, kako smo saznali, vrlo interesantna. Sam most izgleda sjajno, a o njegovom trajanju i funkcionalnosti posvedočiće vreme.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon otvaranja Pupinovog mosta na Dunavu poručio da je ovaj događaj daleko značajniji od svega što su on i njegov kineski kolega uradili u prethodna dva dana, jer ovaj događaj, kako je rekao, veliča dela, a ne prazne reči.

Citirajući nobelovca Ivu Andrića, premijer je kazao da od svega što čovek gradi ništa nije vrednije od mostava, svačiji su, prema svakom jednaki, istrajniji od drugih građevina i ne služe ničem što je zlo. "I ništa od izrečenog ne može biti istinitije", poručio je Vučić.

- Pupinov most nije građevina koja je savladila vodenu zapreku već građevina koja je povezala obe obale Dunava i povezala Srbiju i Kinu da u budućnosti zajedno stvaraju i razvijaju se. Na predlog građna most je dobio ime po Pupinu koji je rastao u Banatu na levoj strani Dunava gde vodi most gospodine premijer Li. Mi narod Srbije smo povratili deo onoga što je on dao za nas. Velika mi je čast da sa premijerom Lijem otvorimo most prvi graditeljski poduhvat Kine u Evropi i simbol saradnje Kine i Srbije. Nećemo samo ovde stati nego ćemo u 2016 i 2017. nastaviit rekonstukciju i izgradnju pruga i puteva, više nego ijedna evropska zemlja. Mnogi od tih projekta radićemo sa kineskim prijateljima - rekao je premijer u svom obraćanju i dodao:

"To će biti mostovi i putevi u budućnost. Zahvaljujem se predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na ostvaranju ovog podvuhvata i predsedniku RS Dodiku na podršci. Dodao bih još jedniu stvar, ugovor je donet pre više godina za vreme prethodne vlade, ono što su oni započeli mi smo uspešno završili. Zato sam zahvalan predstavnicima te vlade i donedavnom gradonačelniku Beograda Đilasu koji je prisutan ovde.

Želim na gradim zemlju gde se ljudi različitih ideja uvažavaju jer je most divna građevina za koju ima uvek ima dovoljno zasluga da ih svi podele. Ovakav most je znak iskrenog jedinstva i prijateljstva građana Kine i Srbije kao i ostalih naroda. Neka nam je srećano otvaranje mosta " Živela Srbija, Živelo prijateljstvo Srbije i Kine."

Okupljenim građanima obratio se i premijer Kine Li Kećang  koi je rekao da je "Pupinov most je zajednički plod naše dve zemlje i naša dva naroda". Premijer Li rekao je da ga u trenutku dok stoji na novom mostu sve podseća na film "Most", koji je bio veoma popularan u Kini, ali i na pesmu "Bela ćao".

- Dok stojim na mostu ne mislim na doviđenja nego na dobar dan, da ponovo dođem da se družim sa svojim prijateljima - rekao je Li čije su reči Beograđani pozdravili aplauzom.

On je dodao i da je dobio informaciju da će ovaj most građanima sa obe obale skratiti vožnju za čitavih sat vremena. Li se zahvalio i čestitao i političarima i tehničarima i radnicima, svima koji su radili na mostu, i naglasio da su i kineski i srpski narod uložili zajednički napor da most bude izgrađen.

Prošetajte Pupinovim mostom (VIDEO)

Podsetivši da je Dunav reka sa puno legendi i da narod na njenim obalama živi od nje, kineski premijer je izlaganje završio rečima da je most sredstvo za komunikaciju među srcima i za prijateljstvo među naša dva naroda posle čega je okupljenima uzviknuo hvala na srspkom jeziku!

Telegraf je već prešao preko novog mosta kolima, pogledajte na snimku ispod kako sve to izgleda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima

    18. decembar 2014 | 12:48

    Odlična stvar za građane Beograda,ovaj most će smanjiti velike gužve i omogućiti normalan život.

  • lana69

    18. decembar 2014 | 15:08

    Bravo za most veoma je lep i bio je jako potreban ,sve pohvale za Vladu koja pokazuje da radi i misli na svoj narod.

  • Odri

    18. decembar 2014 | 14:16

    Projekat dostojan imena velikog naucnika. Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA