DA LI JE OVO NOVI KAZAMAT ZA SRBE? Kosovo osniva specijalni sud za RATNE ZLOČINE!

- Važan korak bi za vladu i skupštinu bio da brzo usvoje zakon o uspostavljanju specijalnog suda za slučajeve koji proističu iz zaključaka specijalnog istražnog tima Evropske unije, kao što je dogovoreno između Kosova i EU - istakao je generalni sekretar UN-a

  • 7

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun pozvao je, u najnovijem izveštaju o radu UNMIK-a, kosovske vlasti da brzo uspostave Specijalni sud za ratne zločine i da udvostruče napore kako bi se obezbedio čvršći konsenzus u vezi sa tim pitanjem.

 

Ban je pozdravio konstituisanje kosovske skupštine i formiranje nove vlade u Prištini i ocenio da bi, nakon što su uspostavljene ključne institucije, kosovske vlasti sada trebalo da se više pozabave mnogim izazovima sa kojima se Kosovo i dalje suočava.

 

- Važan korak bi za vladu i skupštinu bio da brzo usvoje zakon o uspostavljanju specijalnog suda za slučajeve koji proističu iz zaključaka specijalnog istražnog tima Evropske unije, kao što je dogovoreno između Kosova i EU - istakao je Ban u svom redovnom tromesečnom izveštaju, koji je objavljen na sajtu UN.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

On je pozvao kosovske političke lidere da udvostruče napore u cilju jačanja razumevanja i konsenzusa u vezi sa tim pitanjem, s obzirom na njegov značaj za budućnost Kosova.

 

- Treba nastaviti i sa naporima na polju poštovanja zakona i unapređenja istinskog dugoročnog pomirenja između zajednica na Kosovu - poručio je prvi čovek svetske organizacije.

 

On je, takođe, pozvao Beograd i Prištinu da se što pre, u potpunosti i ozbiljno angažuju u dijalogu pod posredstvom EU na nivou rukovodstva.

 

- To će biti ključno da bi se angažovanost održala na tehničkom nivou, kao i za dalju primenu preostalih odredbi sporazuma od 19. aprila 2013 - ukazao je Ban i dodao da "centralno pitanje u tom smislu ostaje, u skladu sa sporazumom, uspostavljanje zajednice srpskih opština".

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Ban je, takođe, izrazio zabrinutost povodom izveštaja o porastu broja migranata sa Kosova tokom proteklih meseci i, u tom kontekstu, pozdravio napore kosovskih vlasti da se posvete rešavanju tog pitanja.

 

Generalni sekretar UN je pozdravio i brze korake koje je EU preduzela u istrazi navoda o korupciji unutar Euleksa.

 

- Važno je da ti navode ne budu upotrebljeni da se potkopa značajna uloga koju Euleks i dalje igra na Kosovu, kao i da sve strane nastave da u potpunosti sarađuju sa tim telom - zaključio je on.

 

Tokom perioda obuhvaćenog izveštajem, ukupna bezbedna situacija na Kosovu je ostala stabilna, iako je primećen izvestan porast broja incidenata u oblastima sa etnički mešovitim stanovništvom, navodi se u dokumentu.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

UNMIK je nastavio da aktivno posreduje između zajednica i zvaničnika na severu Kosova, kao i sa međunarodnim organizacijma i kosovskim vlastima, a napore je fokusirao, pre svega, na sprečavanje i smanjenje tenzija i unapređenje saradnje među lokalnim vlastima, naročito u severnoj i južnoj Mitrovici, navodi se u izveštaju.

 

Kad je reč o vladavini prava, UNMIK je nastavio da prati situaciju i izvršava neke dužnosti na tom polju.

 

Takođe se navodi da su nadležne vlasti u Beogradu i Prištini nastavile da tragaju za novim informacijama i sprovode istrage u vezi sa 1.655 preostalih osoba koje se vode kao nestale u periodu d 1998. do 2000. godine.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Izveštaj obuhvata period od 16. oktobra 2014. do 15. januara 2015. godine, a objavljen je uoči sednice Saveta bezbednosti UN koja će biti održana 6. februara i na kojoj će biti ovaj dokument biti razmatran.

 

Na sednici će, kako je najavljeno, učestvovati prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zez

    4. februar 2015 | 11:40

    Sta oce bre ovo kinesko djubre,pa dobro nije problem i Srbija ce da napravi sud za ratne zlocine pa ce onda da vidimo sta ce da bude

  • Miki

    4. februar 2015 | 12:12

    Kad mi spavamo i nema niko da vodi pametno politiku docice do toga da su Siptari za sve u pravu. Sledeci korak svet ce im dati nezavisnost jednog tlacenog naroda da bi se spasao od daljeg unistenja

  • Provokacija

    4. februar 2015 | 12:02

    Provokacija ProvokacijaProvokacijaProvokacijaProvokacijaProvokacijaProvokacijaProvokacijaProvokacijaProvokacija..... Hihhih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA