ČEPURIN: Zapad ne može da zavadi Srbe i Ruse!

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da rusko rukovodstvo ceni odluku Srbije da 9. maja prisustvuje vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu, kojom se obeležava 70 godina pobede nad fašizmom

  • 68

Odluka Srbije da svoje vojnike pošalje na paradu u Moskvu pokazuje da dostojanstvo za Srbe nije prazna reč, a pritisci Zapada, ma koliko bili jaki, ne mogu poremetiti bratske odnose Srbije i Rusije, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

U prazničnom intervjuu listu "Informer", Čepurin je rekao da rusko rukovodstvo ceni odluku Srbije da 9. maja prisustvuje vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu, kojom se obeležava 70 godina pobede nad fašizmom.

- Stav rukovodstva Srbije i predsednika Nikolića, koji visoko cenimo, pokazao je da dostojanstvo nije prazna reč za Srbe. Kao što prazne reči nisu ni istorijska svest, zdrav razum i nacionalni interes - precizirao je ruski ambasador.

Na paradi u Moskvi će učestvovati 70 srpskih vojnika, od kojih će njih 64 marširati Crvenim trgom u svečanom ešalonu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Defilovaće ukupno 15.000 vojnika, što je za 4.000 ljudi više nego prošle godine. Biće prikazano 200 komada vojne tehnike - rekao je ruski ambasador i dodao da će leteti 150 aviona i helikoptera, a biće prikazani i i tenkovi najnovije generacije "Armata".

On je podsetio da će premijer Srbije Aleksandar Vučić ove godine posetiti Rusiju, a da u maju u Srbiju dolazi predsednica Saveta Federacije ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

Odnose dva naroda opisao je ne samo kao bliske i bratske već je rekao: "Rusi i Srbi imaju čvrst karakter i mekanu dušu".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- U Rusiji ovako kažu da smo srećni: Kod nas su kubeta na crkvama zlatna, sneg je najbelji i Bog nas voli. Moramo da se koncentrišemo na pozitivno, da računamo na sebe i da mnogo i vredno radimo - rekao je Čepurin.

Povodom evropskih sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize, Čepurin je rekao da je pametan stav Srbije usmeren pre svega prema nacionalnim interesima.

Takođe, kako je naglasio, ima više evropskih zemalja koje, iako su pre godinu dana naterane da se "solidarišu" protiv Rusije, danas sve više razumeju da takva politika sankcija šteti njihovim interesima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ponos i inat

    10. april 2015 | 23:53

    Dostojanstvo za Srbe nije i nikada neće ni biti prazna reč. Rusi su bili i biće zauvek braća Srbima,ma koliko se đavoli sa zapada trudili da to promene.živela Srbija,živela Rusija.

  • Gordana

    10. april 2015 | 23:51

    Rusi I Srbi su braća I to niko ne može da promeni

  • Boki

    11. april 2015 | 00:53

    Narod ne moze da zavadi, Rus je Srbinu brat i tako ce uvek biti, ali interesi mogu da zavade politicke odnose, kao sto je vise puta bilo u istoriji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA