DAN D ZA SRBE: Hoće li SRPSKE SVETINJE pasti u ruke Albanaca? Evo kako Srbija može da SPREČI ulazak Kosova u UNESKO!

- Da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine - kaže ambasador Srbije pri Unesko-u

  • 8

Generalna konferencija Uneska danas će u Parizu raspravljati i odlučivati o zahtevu Kosova za prijem u tu organizaciju. Srbija će, kako je najavljeno, učiniti sve da ta tačka dnevnog reda bude odložena i da se o tome pregovara u Briselu.

 

"KOSOVO JE SRBIJA I NE MOŽE U UNESKO": Pogledajte šta je kanadski general poručio svetu! (VIDEO)

 

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković za Tanjug kaže da što se tiče izgleda da se Generalna konferencija pozitivno izjasni o tom zahtevu, oni su objektivno krajnje neizvesni.

 

DAČIĆ: Preveliki pritisci pred sutrašnju Generalnu konferenciju Uneska o članstvu Kosova

 

 

S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećina glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tesna, ističe ambasador Tanasković.

 

Foto: www.mc.rs

Foto: www.mc.rs

 

PRIJEM KOSOVA U UNESKO JE UVREDA ZA UN: Mekenzi šokiran da je Kosovo tražilo članstvo u Unesko!

 

- Da bi se izbegla ovakva nepoželjna politička podela u specijalizovanoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu, Srbija će predložiti odlaganje rasprave o ovoj kontroverznoj tački dnevnog reda, bar do narednog zasedanja Generalne konferencije 2017. godine - naveo je Tanasković.

 

Za donošenje odluke o odlaganju, napominje, potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

 

Printskrin: Tanjug

Printskrin: Tanjug

 

Savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić izjavio je u petak da će delegacija Srbije predložiti da se ta tačka odloži, jer je to, kako je rekao, najrazumniji stav za čitav region.

 

- Naš čvrst stav je da se o takvim stvarima pregovara u Briselu, gde im je i mesto - rekao je Mrkić istakavši das u svi svesni teškoća i iskušenja zbog pokušaja Prištine da "svoje jednostrane i ilegalne akte nekako legalizuju na mala vrata".

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je da se ne sme dozvoliti da Unesko bude politizovan ili zloupotrebljen i apelovao na odlaganje debate o članstvu Kosova u toj organizaciji kako bi se dala šansa dijalogu.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Ako do glasanja i dođe, Dačić je pozvao sve zemlje da glasaju protiv, jer će u suprotnom prekršiti međunarodno pravo.

 

- Odložimo debatu po ovom pitanju u Unesku i dajmo šansu dijalogu jer to je jedini način da se i o ovom pitanju postigne obostrano prihvatljivo rešenje i time izbegnu dalje podele, politizacija i konfrontacija unutar Uneska. Ovakav pristup je i u duhu principa na kojima je utemeljena ova Organizacija i, uvereni smo, u najboljem je interesu regionalne stabilnosti i saradnje - rekao je Dačić.

 

Kako je istakao, međunarodno pravo je univerzalno i važi za sve.

 

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Foto: Tanjug/Dragan Stanković

 

U obraćanju na generalnoj debati 38. zasedanja Generalne konferencije Uneska, Dačić je podsetio da Unesko ne donosi političke odluke o državnosti, a da po osnovu rezolucije SB UN 1244, Kosovo i Metohija teritorija Republike Srbije pod privremenom upravom UN, na kojoj i danas deluje misija UN - UNMIK, što znači da "Kosovo nije država."

 

Da je ishod sutrašnje rasprave u Generalnoj konferenciji Uneska sasvim neizvesna potvrđuje i pisanje prištinskog Telegrafa koji prenosi da kosovska delegacija smatra da se trenutno ne može predvideti da li će uspeti da obezbedi dve trećine glasova za članstvo u tu specijalizovanu agenciju UN.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Telegraf, naime, piše da pojedine zemlje članice Uneska, koje su priznale Kosovo, do petak nisu predale akreditive zbog čega neće moći da glasaju.

 

Reč je o šest zemalja - Antigva, Dominikanska Republika, Kirabati, Maršalska Ostrva, Nauru i Niue.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasha

    9. novembar 2015 | 08:41

    Nece Kosovo uci u Unesco! To je reseno jos pre dve nedelje,samo mora da se proglasi teska pobeda stpske diplomatije. Od svega se pravi farsa.

  • Vladeta

    9. novembar 2015 | 11:27

    I ne treba da udje jer joj tamo nije ni mjesto jaaooj koje drzave odlucuju o ovako vaznim stvarima Antigua Zzoooo Ciribuc pa oni i ne znaju sta je kulturna bastina katastrofa zato su i priznali ovakve drzave velike sile da im sluze kao tasteri pa oni nemaju snage ni da bar jednu ambasadu u svetu odrzavaju

  • Србољуб

    9. novembar 2015 | 12:04

    Ја се надам да Косово неће бити у UNESKU, јел Србија има доказе како су на Косову биле паљене и цркве и манастири и све што је наше српско, снимак како Албански терориста ломи крст са наше цркве је довољан доказ да Косово није њихово!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA