DA LI SRBI VIŠE VOLE KARAĐORĐEVIĆE ILI OBRENOVIĆE? Ovo pitanje VEKOVIMA deli i UBIJA Srbiju (FOTO)

Obrenoviči ili Karađorđevići? Koja je dinastija "bliža srcu" Srbima, vekovno je pitanje u Srbiji? Koji je vaš stav?

Na grbu Srbije nalazi se kruna, ali ona nije monarhija dugih 70 godina, a na njen presto pretenduje samo jedna dinastija - Karađorđevića! Međutim iako 112 godina druga dinastija Obrenović koja je vladala Srbijom nema svog naslednika Srbima nije nikada dosta podela te se i danas dele na Karađorđeviće (rusofile) i Obrenoviće (zapadnjake). Zbog toga Telegraf.rs vas pita, koja vam je dinastija "bliža srcu".

OVO JE NAJMRAČNIJA TAJNA SRBIJE: Vajfert je platio Apisu da UBIJE Obrenoviće i na presto dovede Karađorđeviće!

Karađorđevići i Obrenovići su dinastije koje su obeležile istoriju Srbije tokom XIX i prve polovine XX veka. Svaka na svoj način, nastojale su da Srbiji obezbede što bolji položaj i oslobode je uticaja moćnih stranih sila.

POMIRENJE KARAĐORĐEVIĆA I OBRENOVIĆA: Može li se desiti ove godine?

Foto: Wikipedia, Telegraf Foto: Wikipedia, Telegraf

Karađorđeviće je prema mišljenju nekih stručnjaka odlikovala ratobornost, dok su Obrenovići bili skloniji političkoj pronicljivosti.

OVU TAJNU SRBI ČUVAJU VEKOVIMA: Knez Miloš imao je OSMORO VANBRAČNE DECE. Iznenadićete se ŠTA IM JE URADIO!

Pripadnici loze Karađorđevića nazivani su vojskovođama i herojima, dok su Obrenovići bili govornici i diplomate. Što se spoljne politike i savezništva tiče, Karađorđevići su smatrani velikim "rusofilima", dok su Obrenovići bili "austrofili".

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Neki istoričari smatraju da su Karađorđevići vodili politiku koja se na prvom mestu starala o ekonomskom stanju u državi, pa tek onda o državotvornosti, dok je Obrenovićima uvek državotvornost bila na prvom mestu.

Statistički gledano, između dve vladarske porodice postoji više sličnosti nego razlika.

Karađorđevići su na vlasti bili ukupno 72, dok su Obrenovići na tronu proveli samo dve godine manje.

Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger Foto: Wikipedia/Moritz Michael Daffinger

U proseku su vladari iz obe dinastije vladali oko 14 godina. Najduže je vladao knez Miloš Obrenović – više od četvrt veka (od toga više od 24 godine u svojoj prvoj vladavini 1815‐1839. godine). Najkraće je vladao takođe jedan Obrenović – knez Milan I, najstariji Milošev sin i stariji brat kneza Mihaila. On je vladao svega 23 dana.

Od Karađorđevića najduže je vladao kralj Petar I (više od 18 godina), a najkraće njegov unuk kralj Petar II (11 godina).

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Obe dinastije dale su Srbiji po pet vladara: jednog vožda (Karađorđe), pet kneževa (Miloš, Milan, Mihailo, i Milan Obrenović, i Aleksandar Karađorđević) i pet kraljeva (Milan Obrenović, Aleksandar Obrenović, Petar I, Aleksandar I i Petar II Karađorđević). Milan Obrenović vladao je i sa titulom Kneza (1868‐1882) i sa titulom Kralja (1882‐1889).

U obe dinastije nasilnom smrću su stradala po dva vladara: Mihailo (1868) i Aleksandar (1903) Obrenović, i Karađorđe (1817) i Aleksandar (1934) Karađorđević.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Trojicu od njih su ubili sami Srbi, dok je kralj Aleksandar Karađorđević stradao od tuđinske ruke – hrvatskih ustaša i makedonskih VMRO‐vaca.

Po trojica vladara iz obe dinastije umrla su prirodnom smrću.

Koja je vama dinastija više uradila za Srbiju i koji vladari su na pravi način vladali Srbima, recite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nista licno

    13. decembar 2015 | 18:06

    Nemanjici!

  • Pedja

    13. decembar 2015 | 21:54

    Ako pogledamo realno,ni jedni ni drugi u stvari ne potiču od prave srpske kraljevske loze,jer su bili obična bogata vlastela18-tog i 19-tog veka pa na osnovu toga i uticaja u narodu počeli davati sebi titule kneza,vožda...pa posle im potomci postali kraljevi i tako nastale kao kraljevske loze.Jer,niti je Karadjordjev niti Milošev otac ili deda bio neki princ ili kralj pa da kažes da su "plave" krvi.Jedina prava kraljevska loza bili su nam Nemanjići.

  • Salvatore

    13. decembar 2015 | 18:06

    A da su Obrenovici 1 na glasanju vecina bi njih glasala!!!Drugo ko poznaje istoriju zna da su oni bez ratova sirili drzavu,pa i ako je bio rat(1876-78)zrtve su bile minimalne naspram Karadjordjevica pocevsi od 1804 pa sve do 1918 zaključno s ubicom Srba Jugoslavijom!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA