NIKOLIĆ U ARGENTINI: Srbija može da sačuva prijateljstvo sa Rusijom i kao član Evropske unije

- Trebalo je ranije suzbiti svaki oblik terorizma, a posebno Islamsku državu u Sriji i Iraku - rekao je predsednik Srbije

  • 11

Prijateljstvo između Srbije i Argentine mora da rezultira dobrim ekonomskim odnosima, posebno imajući u vidu da Srbija ima slobodno tržište bez carina širom sveta, izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je, u intervjuu za argentinske medije, istakao da se dobri odnosi dve zemlje razvijaju decenijama i ocenio da će nova vlada Argentine i sadašnja vlada Srbije naći način da bolje povežu srpske i argentinske privrednike.

- Rekao sam predsedniku da Srbija ima slobodno tržište bez carina širom sveta, i da to treba iskoristiti kako bi roba iz Argentine našla svoje tržište širom sveta, a posebno u Evropi u kojoj Srbija ima dobre veze i prijateljstva, ali nema dovoljno robe - rekao je Nikolić.

On je dodao da je prisustvo na inauguraciji novog predsednika Argentine Maurisija Makrija iskoristio kako bi zahvalio toj državi na podršci Srbiji kada je reč o zaštiti njenog suvereniteta i integriteta, odnosno o Kosovu i Metohiji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik je dodao i da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova i Metohije i da će borba za Kosovo verovatno dugo trajati.

- Ali i neke druge svetske države su imale taj problem, pa nikada nisu priznale otcepljenje svoje teritorije - podsetio je Nikolić.

Upitan šta vezuje Srbiju i Rusku Federaciju, Nikolić je odgovorio da su to zajedničko poreklo, jezik, vera, običaji i istorija u kojoj se Srbija uvek borila na pravoj strani.

- Srbija može da sačuva svoje prijateljstvo sa Rusijom i kao član Evropske unije, ali verovatno ne bi sačuvala mnoge pogodnosti koje danas ima od Rusije - smatra Nikolić.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o odnosu Srbije i Sirije, Nikolić je rekao da će uvek biti na strani Sirije, ali da treba njenom narodu dozvoliti da se izjasni da li žele Asada za predsednika ili ne.

- Trebalo je ranije suzbiti svaki oblik terorizma, a posebno Islamsku državu u Sriji i Iraku. Postavlja se pitanje da li je važnije srušiti Islamsku državu ili predsednika Asada. Ja sam to doživeo u Jugoslaviji. Tada je NATO rekao da je toliko važno da se sruši Milošević da zbog toga treba bombardovati narod. I uvek ću biti na strani Sirije. Neka je oslobode od tog zla, neka ih puste na izbore, pa ko pobedi neka bude predsednik - zaključio je predsednik Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    12. decembar 2015 | 19:43

    Ne mozemo..Prosto,ili EU,ili Rusija.Drugo je Grcka ili Bugarska..Nemaju nikakvih velikih teritorijalnih sporova,a i sa Rusijom nemaju neke"veelike dilove",samo prijateljstvo..Mi,jadni,sa toliko problema,kada bi se sutra"prodali"zapadu,i priznali Kosmet kao nezavisnu drzavu,opet bi nas godinama ponizavali.Ma kakva Eu.Tu glupost treba sto pre da zaboravimo,i da se potpuno ekonomski i vojno vezemo uz Rusiju.Ne iz ljubavi,nego iz nuzde.

  • rebel

    13. decembar 2015 | 09:42

    Alo bre, necemo u Evropsku uniju, jel vam to jasno!!!

  • Goca

    12. decembar 2015 | 20:59

    Ne moze pare I jare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA