ZAUSTAVLJEN JE KRVAVI RAT I UBIJANJE U BOSNI! Sve o DEJTONU što niste NIKADA čuli i kako su Srbi SAČUVALI Republiku Srpsku (VIDEO)

Sva trojica potpisnika sporazuma iz Dejtona su umrli, a original dokument je izgubljen. Više od deset godina političari u BiH i međunarodnoj zajednici raspravljaju o reviziji ovog sporazuma

  • 10

Na današnji dan, 14. decembra 1995. godine, tadašnji predsednici BiH Alija Izetbegović, Hrvatske Franjo Tuđman i Srbije Slobodan Milošević, potpisali su Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan troipogodišnji krvavi rat u Bosni i Hercegovini. Ovim sporazumom, koji je potpisan na ceremoniji u Jelisejskoj palati u Parizu, BiH je podeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

AKO NE POTPIŠETE MIR OVA SMRTONOSNA MAŠINA SPALIĆE VOJSKE SRBA I HRVATA! Ovo je bila uloga F117 u Dejtonu

NAJVEĆA DRŽAVNA TAJNA - MILOŠEVIĆ JE DRŽAO U ŠACI TUĐMANA I ALIJU: SRPSKI ŠPIJUNI su omogućili Srbima pobedu u Dejtonu!

Sporazum je zaključen i parafiran 21. novembra 1995. u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradiću Dejton posle tronedeljnih pregovora u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera. Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OEBS-a. Takođe su se obavezali na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miran način.

OVAKO SU NA ARANĐELOVDAN SRBI I REPUBLIKA SRPSKA OSTALI ŽIVI! Sve o DEJTONU što niste do sada ČULI

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Iako je prošlo 20 godina od potpisivanja, pojavile su se razne teorije zavere, ali od svih, jedna je ostala tačna, a to je da je Dejton garant stabilnosti Srba u BiH.

Dejtonski mirovni sporazum pravni je akt u koji je ugrađen i današnji Ustav BiH i kao takav garant je postojanja Republike Srpske, a zbog te činjenice mnogi bošnjački i evropski lideri bi veoma rado da mu vide leđa i sve su glasnije reči o stvaranju “Dejtona 2″ što Republika Srpska i njen predsednik Milorad Dodik odijaju!

Prošle godine, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) skinula je oznaku tajnosti s preko 100.000 dokumenata, među kojima se nalaze i zapisi o istorijskom mirovnom sporazumu Srba, Hrvata i Bosanaca u Dejtonu 1995. godine. U njima se može videti na koji način su Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović bili zaključani u vojnoj bazi dok su pregovarali, ali i šta su jeli i koje su posebne želje imali.

U nekadašnjim tajnim dokumentima CIA, koji se odnose na pregovore u Dejtonu, pod oznakom AR 70-14 1OCT201, američki tajni agenti prepričavaju kako su se akteri iz bivše Jugoslavije provodili i uživali dok su donoslili odluku o sudbini miliona ljudi!

Prema tvrdnjama američkih agenata, svi pregovarači su Miloševića oslovljavali sa Slobo, Aliju Izetbegovića – Izi, dok je Momčilo Krajišnik nazivan MO.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

U pomenutom dokumentu navodi se da su Miloševiću služeni jastozi iz Mejna, koje je najviše voleo, kao i da je često organizovao večere na kojima je, kako tvrde iz CIA, sve goste detaljno analizirao.

Lider muslimana iz Bosne Alija Izetbegović je u pauzama vođenja pregovora najviše voleo da gleda fudbal.

Tako se u ovim spiskovima može videti da su Milošević, Tuđman i Izetbegović “punih usta hrane” razgledali razarače B-52 i nevidljivi F117 ispod čijih su se krila nalazile rakete “tomahavk”.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sva trojica potpisnika sporazuma su umrli, Franjo Tuđman 1999, Alija Izetbegović 2003, a Slobodan Milošević 2006. u pritovru Haškog tribunala gde mu se sudilo za genocid i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Američki diplomata i tvorac Dejtonskog sporazuma Ričard Holbruk umro je 2010.

Tokom prvih pet godina nakon postizanja sporazuma u Dejtonu svakog novembra međunarodnim skupovima obeležavana je godišnjica okončanja rata u BiH. Poslednji put predstavnici država potpisnica i međunarodni posrednici okupili su se u Rajt-Petersonu u novembru 2000. godine.

Original dokumenta u međuvremenu je izgubljen, a već više od deset godina političari u BiH i međunarodnoj zajednici raspravljaju o reviziji Dejtonskog sporazuma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    14. decembar 2015 | 12:58

    Neka zivi svako na svome...drzava u drzavi..ako su njih poturcili nas nece...

  • Cetnik-Srbin ali iz RS-a

    14. decembar 2015 | 13:28

    Slobo je nas izdao i prodao RS

  • Nira

    15. decembar 2015 | 04:49

    Opet su srbi napravili najveću grešku ostali smo da živimo kao izbjeglice u gradovima koji nas ne žele a u našim rodnim mjestima neki strani ljudi uživaju na našoj imovini kose naše livade sjeku našu šumu i beru naše voće a sve zato što nam je naša glupa vlast rekla da se nevraćamo na naša ognjišta!;;

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA