VUČIĆ ČESTITAO: Ovo je jedan od onih dana kada kao zemlja i narod pišemo istoriju

- Čestitam svim građanima na ovom velikom uspehu. Ovo je veliki i važan dan, jedan od onih kada ispisujemo stranice istorije. Više ne moramo da sanjamo snove o EU - poručio je Aleksandar Vučić, premijer Srbije

  • 5

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, posle otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja sa EU, da je ponosan kao premijer i da je ovo jedan od onih dana kada kao zemlja i kao narod pišemo istoriju.

ISTORIJSKI DAN ZA SRBE! Evropska unija i Srbija OTVORILE prva poglavlja (VIDEO)

- Čestitam svim građanima na ovom velikom uspehu. Ovo je veliki i važan dan, jedan od onih kada ispisujemo stranice istorije. Više ne moramo da sanjamo snove o EU - poručio je Vučić posle druge Međuvladine konferencije u Briselu, na kojoj je otvorio prva pregovaračka poglavlja sa EU, 32 i 35.

On je dodao da je sada potrebno da naporno radimo i da će Srbija, ako budemo tako postupali i budemo posevećeni, postati deo evropske porodice.

To je, prema Vučiću, važno iz više razloga, ali pre svega zbog tipa društa kojem Srbija želi da pripada.

- Zadovoljni smo što i Evropa želi da vidi Srbiju u svom demokratskom okruženju - rekao je on.

Foto: PrintskrinRTS Foto: PrintskrinRTS

To je važno i zbog ekonomije, dodao je pemijer, rekapituliravši šta je Srbija učinila u proteklih nekoliko godina, od izlaska zemlje iz recesije, smanjenja budžetskog deficita, poboljšanja pozicije na "duing biznis" listi, do smanjenja nezaposlenosti.

- Otvaranje poglavlja 32 i 35 - predstoji nam mnogo posla posebno za poglavlje 35. Ono nije nimalo lako, ali ni do sada nije bilo lako. Mi nismo navikli da idemo napred kad nam je lako - našalio se Vučić.

Takođe, dodao je, da se sve to čini zbog Srbije.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

- Ne menjamo se i ne ne donosimo odluke zato što to neko traži, već zato što mi to želimo - istakao je on.

Vučić je ponovio da je cilj Srbije da sve završi do 2019. godine, a da je onda na EU da odluči da li takvu Srbiju želi u svom članstvu.

- Ovo je dobra vest i za čitav region, za sve zemlje Zapadnog Balkana, da svi znaju da u Srbiji imaju stabilnog partnera i na čiju ruku mogu da računaju. To je važan dan i za Republiku Srpsku - poručio je Vučić.

Foto: Vlada Srbije Foto: Vlada Srbije

On je rekao da će Srbija nastaviti pregovore sa Albancima sa Kosva i sa svima u regionu.

- Srbija jeste i biće stub stabilnosti - poručio je Vučić.

On se zahvalio svim građanima Srbije, svim vladama, civilnom sektoru.

Foto: flickr/Rock Cohen, Marko Todorović Foto: flickr/Rock Cohen, Marko Todorović

- Posebno bih se zahvalio jednom evropskom lideru koji nam je mnogo pomogao i bez kojeg ne bismo ovde stigli - nemačkoj kancerlarki Angeli Merkel. Održala je svoju reč - naglasio je Vučić.

On je dodao da je Nemačka ispunila svoje obećanje onog časa kada je Srbija ispunila svoje obaveze.

Građanima Srbije Vučić je poručio da imaju razloga da budu ponosni na sebe i na svoju zemlju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Sutra ćemo malo da slavimo onda ćemo da nastavimo još žešće - zaključio je Vučić.

Vučić je podsetio da smo mi skrining završili s boljim ocenama nego sve duge zemlje kandidati, ali da je problem bio u dijalogu s Albancima, te da je to bio ozbiljan problem koji ćemo, dodao je, imati i ubuduće.

- Svi znaju šta je ono što Srbija ne želi da učini, mi međutim želimo da obezbedimo Srbima sigurnost na Kosovu, ali i da što više Albanaca dolazi i da ostavlja svoj novac u centralnoj Srbiji - poručio je premijer i dodao da upravo zbog toga podržava saradnju privrednih komora u Beogradu i Prištini, jer ona garantuje bolje ekonomske odnose.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA