TITOVA DECA I UNUCI POSTAJU MILIONERI? Evo koliko ZAISTA vredi BLAGO Josipa Broza

Proces ostavinske rasprave oko Brozovog nasledstva je završen. Naslednici čekaju da čuju šta im je čuveni rođak ostavio u amanet. Velika enigma je maršalova nepokretna imovina, odnosno šta je sve posedovao maršal, šta je bilo lično njegovo, a šta je u vlasništvu države

Porodica Broz, rođaci i naslednici imovine Josipa Broza Tita, ovih dana nestrpljivo čekaju da čuju šta im je njihov rođak ostavio u nasledstvo. Naime, Prvi osnovni sud završio je sa ostavinskim procesom dugim 30 godina, odnosno doneo je odluku o raspodeli maršalovog nasledstva. Tu odluku saopštiće za nešto manje od mesec dana. Ipak, glavno pitanje u Srbiji je koliko ZAISTA vredi zaostavština doživotnog predsednika SFRJ i da li je ona zaista neprocenjiva.

TITOVO BLAGO JE POKRADENO! Unuk Josipa Broza otkriva koje će DRAGOCENOSTI MARŠALA dobiti naslednici

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA TITOVOG SEFA: Evo šta je MARŠAL uradio sa blagom Karađorđevića!

Dok se ne čuje šta je kome od naslednika pripalo, Beogradom kruže priče o tome šta je sve doživotni predsednik SFRJ ostavio sinovima i ostalim rođacima u amanet, a pominju se milionske cifre u evrima - što u nekretninama, što u blagu - slike, ordeni, posuđe...

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Stvarna vrednost Titovog blaga, imovine će se tek računati, a ovaj proces ostaće upamćen po dužini trajnja, jer kako su se menjali politički  sistemi, tako je i ostavinska rasprava poprimala drugačije forme.

ZAVRŠEN RAT ZA TITOVO BLAGO! Evo kada će se znati ko ga je NASLEDIO

Istoričar i predsednik Naprednog kluba dr Čedomir Antić za Telegraf.rs kaže da je pitanje Brozove imovine i nasledstva veoma kompleksno, i da su sudovi tokom procesa bili pod veoma velikim pritiscima.

- Pokretna imovina Josipa Broza se procenjuje na više desetina pa do čak stotinu miliona evra. Veća nedoumica svih sudova bila je da razdvoje šta je državna a šta privatna imovina - kaže Antić i dodaje:

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Kao ilustracija može da posluži slučaj penzije Jovanke Broz, odnosno visina njene penzije. Vlasti su htele Jovanki da daju najviše moguće primanje u državi, a ona je tražila penziju na osnovu stvarne plate Josipa Broza, koja je pre nekoliko godina bila ravna apanaži nekog azijskog vladara, a ne predsednika Republike.

Ostavinska rasprava je postupcima sudije "zatekla" maršalove rođake, jer kako je rekla advokat Violeta Kočić-Mitaček, zastupnik maršalovog sina Miše i unuke Zlatice postupajući sudija je odbio sve dodatne predloge da se pribave novi spiskovi sa Titovom imovinom iz različitih državnih institucija kao – suvišne.

– Bilo je dosta predloga i svi su odbijeni. Bili smo iznenađeni kada je sudija zaključila ostavinski postupak. Ne znamo kako je presudila jer ćemo rešenje dobiti tek za 15 do 30 dana, pa će se tada znati šta dobija ko od Brozovih naslednika – kaže ovaj advokat.

Printskin: Google Street View, Profimedia/Corbis Printskin: Google Street View, Profimedia/Corbis

Velika enigma je Titova nepokretna imovina, odnosno šta je sve posedovao maršal, šta je sve bilo lično njegovo, a šta je u vlasništvu države. Antić kaže da se ne može tačno utvrditi sva Brozova imovina.

 -  Takođe ne može se tačno utvrditi sva njegova nepokretna imovina, odnosno u kom su statusu njegove rezidencije,  oko 100 objekata, koje je imao širom bivše SFRJ - kaže istoričar.

Možda i ne bi pitanje nasledstva doživotnog predsednika SFRJ bilo toliko složeno, da politika nije umešala prste, a kako je trebalo pristupiti ostavinskom procesu, Antić kaže:

Arhiv Muzeja istorije Jugoslavije Arhiv Muzeja istorije Jugoslavije

- Pitanje nasledstva u slučaju Broz trebalo je rešavati sistematski, a kako su se smenjivale vlasti i poiltički sistemi u državi, tako se ovaj problem stavljao u stranu, za vreme Miloševića, ili se njemu nije prišlo kako je trebalo, u vreme demokrata.

Na poslednjem ročištu, osim pravnih zastupnika Brozovih, od naslednika prisustvovala samo Titova unuka Svetlana Broz sa kćerkom. Osim nje, naslednici su: sin Miša, unuci Joška, Zlatica i Edvard, kao i Jovankini naslednici, njene sestre Nada i Zora.

Ostavinski postupak posle Titove smrti pokrenuo je još 1983. godine njegov sin Žarko.

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko PSG ex JSO

    19. decembar 2015 | 21:55

    Sve im oduzeti,kao sto su i oni radili.Banda crvena!

  • AD

    19. decembar 2015 | 23:37

    Danas, kada postajem pionir Dajem časnu pionirsku riječ: Da ću marljivo učiti i raditi I biti dobar drug; Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo I ideje za koje se borio Tito; Da ću cijeniti sve ljude svijeta koji žele slobodu i mir!

  • ATIMUS

    19. decembar 2015 | 21:40

    A koliki je moj deo ...za sve ono vreme gdok me je zamajavao o svetlioj buducnosti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA