TITO JE MRZEO SVETOG NIKOLU! Evo zašto je MARŠAL zabranio Srbima da slave svog SVECA i na koga ga je PODSEĆAO

Doživotni predsednik SFRJ i lider KPJ nije voleo Svetog Nikolu i zabranjivao je njegovu proslavu, jer ga je podsećao na čoveka kog ceo svet voli i s radošću ga očekuje u svojim domovima

Srbija danas slavi! Poznata je rečenica da je 19. decembra cela Srbija na nogama, jer se proslavlja Sveti Nikola - pola ljudi slavi, a druga polovina ide na slavu. Ipak jedna od misterija ovog svetitelja vezuje se i za ime doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita koji je prema tvrdnjama istoričara mrzeo ovog sveca, jer ga je podsećao na Deda Mraza!

 

VAŽNO JE BITI ČOVEK: Ova priča o siromasima i Svetom Nikoli nateraće vam suze na oči!

 

Poznato je da u komunističkoj SFRJ "nije bilo poželjno" da se proslavljaju krsne slave, da se ide u crkvu, jer je ta ideologija učila ljude da BOG NE POSTOJI!

 

OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Cela Srbija slavi NIKOLJDAN!

 

Ovo mora da zna svaki Srbin koji slavi Svetog Nikolu! (VIDEO)

 

 

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

 

Ipak, malo je poznato da je SIN NAŠIH NARODA I NARODNOSTI Josip Broz Tito posebnu odbojnost gajio prema svetitelju kojeg Srbi najmasovnije proslavljaju.

 

TAJNA SVETOG NIKOLE: Evo zašto ga jedni slave POSNO, a drugi - MRSNO! (FOTO)

 

Naime u prvim godinama SFRJ, Deda Mraz bio je "osuđen" kao boljševičko-klerikalna tvorevina jer je Josipa Broza Tita podsećao na Svetog Nikolu, slavu koju uopšte nije voleo.

 

Evo zašto danas POLA SRBIJE slavi SVETOG NIKOLU, a ostatak ide U GOSTE!

 

Foto: Wikipedia /  Domatrios

Foto: Wikipedia / Domatrios

 

Poznato je da praznike uvek legitimišu vlasti i da su oni tu, baš kao što nam je objasnila i kustostkinja Muzeja istorije Jugoslavije, Ana Panić, “da slave ono što je na vlasti, pa su i Nova godina i drugi socijalistički praznici bili tu da zamene one stare religiozne praznike poput slava, Božića, Uskrsa“.

 

Naime, Javne svetkovine su i te kako korišćeni u svrhu promocije komunizma i slavljene “po partijskom zadatku” brisale su granice između ličnog i društvenog, a jedna od glavnih funkcija bila im je integracija. Nova godina, koja do Drugog svetskog rata nije bila preterano popularan praznik među Jugoslovenima, trebalo je, kako nam je objasnila kustoskinja kustos MIJ-a, da u javnom životu SFRJ zameni dotadašnje obeležavanje Božića, ali i da vešto izbegne podvojenost stanovništva različitih veroispovesti i stvori osećaj pripadnosti jednoj zajednici – mlađanoj SFRJ.

 

Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS

Foto: Profimedia/Bettmann/CORBIS

 

Ipak, ostaje činjenica da Tito nikada nije voleo Svetog Nikolu...

 

Ukoliko imate druga saznanja na ovu temu recite nam u komentarima.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ¨lepi Mića

    19. decembar 2015 | 13:17

    Ne spadam u obožavatelje Tita, ali, NEMOJTE DA SE LAŽEMO! NIKOME NIJE BILO ZABRANJENO NIŠTA, SAMO JE BILO PITANJE DA LI ĆE DOBITI POSAO U NEKOJ DRŽAVNOJ SLUŽBI, AKO IDE U CRKVU I SLAVI SLAVU. Oni koji su bili spremni odreći se toga i platiti cenu, uvek su slavili i slave, i Božiće i Uskrse. Danas je to samo izgovor onima koji nikad nisu držali do vere i Crkve.

  • M.M

    19. decembar 2015 | 12:32

    sad je tito tamo gde nu je i mesto. u paklu dok Sveti Nikola je jos uvek slavljen u Srbiji navek i vekova

  • Ljiljana

    19. decembar 2015 | 13:02

    Glupost...nikakvih "činjenica" nema u članku.Usput,moji roditelji su oduvek slavili i Svetog Nikolu i Božić i Uskrs,i nisu zbog toga imali problema.Isto kao i njihovi roditelji...a ovi što pljuju po Titu-danas im je verujem "mnogo bolje".;) Srećan Sveti Nikola!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA