≫ 

HRVATSKA i zvanično dostavila saglasnost za OTVARANJE POGLAVLJA 23!

Formalna odluka očekuje se danas na sastanku ambasadora zemalja članica EU, a holandsko predsedništvo već je ovo pitanje uvrstilo u dnevni red, uz očekivanje da će doći do konačne saglasnosti

  • 74

Hrvatska je zvaničnim kanalima dostavila pisanu saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije za pridruživanje EU, potvrdili su Tanjugu diplomatski izvori.

OTVOREN PUT KA EVROPI: Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU!

Time je otvoren put da Poglavlja 23 i 24 o vladavini zakona budu otvorena do kraja juna, kako je ranije i planirano.

Formalna odluka očekuje se danas na sastanku ambasadora zemalja članica EU, a holandsko predsedništvo već je ovo pitanje uvrstilo u dnevni red, uz očekivanje da će doći do konačne saglasnosti.

HRVATSKA: Blizu smo rešenja da Srbija otvori poglavlje 23 u junu

Hrvatska je bila jedina zemlja od 28 članica Evropske unije koja nije bila saglasna da se, na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu početkom maja, to poglavlje otvori sledećeg meseca. Naime, kao članica Evropske unije, svojim uslovima do sada blokirala je otvaranje Poglavlja 23, ali je tokom prošle nedelje iz Brisela stigla poruka da je rešenje pronađeno i da će tokom ove ono biti i ozvaničeno.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je sinoć da je Hrvatska obezbedila da njeni zahtevi uđu u pregovarački proces Srbije i EU i da Hrvatska može biti zadovoljna postignutim, prenela je Hina.

Foto: Tanjug/fotoHINA Foto: Tanjug/fotoHINA

Selaković: Nastavićemo da ispunjavamo uslove za pristupanje EU

Kako je rekao, Hrvatska je uspela da u pregovarački proces Srbije i EU budu ugrađeni njeni zahtevi: puna saradnja Srbije s Haškim sudom, puna primena domaćih i međunarodnih obaveza Srbije u zašštiti manjinskih prava, uključujući i prava hrvatske manjine, i cilj izbegavanja konflikata pravosuđa u procesuiranju ratnih zločina.

- Bez tih spomenutih definisanih kriterijuma nema napretka na tom planu. Zato će Hrvatska dozvoliti da se sada i pristupi definisanju prelaznih merila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom - rekao je juče hrvatski ministar.

OTVOREN PUT KA EVROPI: Hrvatska odblokirala pregovore Srbije sa EU!

Hrvatska je, naime, kao članica Evropske unije, svojim uslovima do sada blokirala otvaranje Poglavlja 23, ali je tokom prošle nedelje iz Brisela stigla poruka da je rešenje pronađeno i da će tokom ove nedelje ono biti i ozvaničeno.

- Blizu smo rešenja, moguće je da ćemo ga postići vrlo skoro, na tragu smo i delujemo konstruktivno - izjavio je hrvatski ministar inostranih poslova Miro Kovač prošle nedelje na vanrednoj konferenicji za novinare, povodom najave da će Hrvatska odblokirati otvaranje poglavlja 23 za pristup Srbije Evropskoj uniji.

Hrvatski zahtevi Srbiji kojim je blokirala otvaranje poglavlja su potupuna saradnja sa Hagom, zatim poštovanje manjinskih prava, odnosno hrvatske manjine, za koju Hrvatska želi da bude zastupljena u Skupštini Srbije, i takozvana regionalna jurisdikcija, odnosno stav Zagreba da Srbija ne može da bude nadležna za sve ratne zločine uključujući i one koji su se desili u Hrvatskoj.

Što se tiče ukidanja nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina izvršenih na teritoriji cele bivše Jugoslavije, taj zahtev je, prema oceni srpskih pravnika, potpuno neosnovan.

Nadležnost Srbije, kako kažu, zasniva se na principu međunarodnog prava o univerzalnoj nadležnosti, koje poznaje i sama Hrvatska, ali i većina država Evrpske unije.

Foto: Telegrafrstv Foto: Telegrafrstv

Što se "potpune saradnje sa Hagom" tiče, potpredsednik srpske vlade Rasim Ljajić istakao je prošle nedelje da je u saradnji sa Haškim tribunalom Srbija ispunila sve svoje obaveze u smislu izručenja optuženika i kao nijedna zemlja u regionu isporučila 45 lica, uključujući tu i bivše predsednike, članove vlade, načelnike generalštaba, najviše predstavnike civilnih i vojnih obaveštajnih službi.

NAĐENO REŠENJE ZA POGLAVLJE 23: Evropski komesar ima dobre vesti za Srbiju

On je istakao i da, što se tiče prava manjina, sve međunarodne relevantne organizacije, kao što su UN, EU, OEBS, Savet Evrope, Stejt department, konstatuju da je Srbija napravila impozantne rezultate i da je postavila visoke standarde zaštite ljudskih, a posebno manjinskih prava.

Hrvatske tvrdnje, da Srbija ne ispunjava sve uslove za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU ocenio je kao "potpuno “neutemeljene, netačne i kao takve deplasirane”".

(Telegraf.rs/Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrca

    1. jun 2016 | 09:45

    Stvarno nas mrze

  • Maddox

    1. jun 2016 | 10:46

    Na kraju ipak ispade da se Hrvatska nista ne pita u eu.

  • Dobi

    1. jun 2016 | 09:52

    Naravno to se i predpostavljalo.Cim oni podignu njusku od EU dobiju po nosu.Samo su hteli da se uvere u svoju nemoc.Dakle morate igrati kako EU svira ako hocete da budete civilizovane demokrate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA