ŠTA NAM DONOSI LAVROV: Šef ruske diplomatije stiže u posetu Srbiji

Očekuje se da će Lavrov sa zvaničnicima Srbije razgovarati pre svega o bilateralnim odnosima, ali i razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima i globalnoj situaciji u svetu.

  • 41

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boraviće danas u bilateralnoj poseti Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima, dok će sutra prisustvovati sastanku Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju. Očekuje se da će Lavrov sa zvaničnicima Srbije razgovarati pre svega o bilateralnim odnosima, ali i razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima i globalnoj situaciji u svetu.

Uoči najznačajnije posete Srbiji pred Novu godinu, stigla jaka poruka iz Rusije

Susret Mihajlovićeve i Čepurina: U srpsku železnicu uloženo još 300 miliona dolara iz ruskog kredita (FOTO)

Lavrova će danas po dolasku u Beograd na aerodromu "Nikola Tesla" dočekati prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, a potom će uslediti sastanci sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Premijer Vučić izjavio je juče da će sa ruskim ministrom spoljnih poslova razgovarati o političkoj, ekonomskoj i vojno-ekonomskoj saradnji, i da očekuje ozbiljan i otvoren razgovor.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi tema razgovora sa Lavrovom trebalo da bude i Petrohemija i plaćanje zaostalih dugovanja.

- Ako bude povoljna cena primarnog benzina u godinama koje su pred nama, pošto Petrohemija danas ima 50 miliona na računu, ne bi trebalo da bude problema - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Nakon razgovora sa Nikolićem i Vučićem, Lavrov i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položiće vence na groblje Oslobodilaca Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov će se popodne u Palati Srbije sastati sa Dačićem posle čega su predviđene izjave za medije dvojice ministara, navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šef ruske diplomatije će u utorak prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojoj Srbija predsedava, na kome će biti predstavnici 12 zemalja, kao i pet ministara spoljnih poslova.

Dačić je uoči posete rekao da je dolazak Lavrova u Beograd od izuzetnog političkog značaja izrazivši očekivanje da će to biti jedan korak dalje u razvoju odnosa dve zemlje.

On je novinarima rekao da između Srbije i Rusije nema otvorenih pitanja, te da Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom koji su, kaže, veoma dobri, a karakterišu ih visok nivo međusobnog poverenja, prijateljstva i podrške kada je reč o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni.

Ruski ambasdor Aleksandar Čepurin, izjavio je da je poseta Lavrova Srbiji redovna i isplanirana tako da će u središtu biti tri osnovne teme - razmatranje globalne situacije, regionalnih pitanja i bilateralni odnosi, a da je posetu uskladio sa sastankom ministara spoljnih poslova Crnomorske ekonomske inicijative.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    12. decembar 2016 | 11:15

    Verujem da nam donosi kao i uvek donosi dobre vesti.

  • Ranko

    12. decembar 2016 | 10:49

    Mnoga nerešena pitanja će biti rešena ovom posetom Lavrova, verujem na obostrano zadovoljstvo.

  • Pota Polic

    12. decembar 2016 | 10:47

    Vazna poseta ministra Lavrova donosi mnogo znacajnih tema, a sigurno i korak vise ka jos boljem unapredjenju odnosa dve zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA