AUSTRIJSKI POLICAJCI NA SRPSKOJ GRANICI! Od januara zajedničke patrole (FOTO)

Od sredine januara 20 austrijskih policajaca pomagaće srpskim kolegama u nadzoru zelene granice prema Bugarskoj

  • 17

Od sredine januara 20 austrijskih policajaca pomagaće srpskim kolegama u nadzoru zelene granice prema Bugarskoj, najavili su danas u Beogradu potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka. Stefanović je rekao da se trenutno u Srbiji nalazi 7.500 migranata u različitim centrima i kampovima, a da manji broj, prema proceni oko 500, dnevno prolazi na putu između jedne ili druge granice.

EU OTIMA SRBIJU RUSIJI: Alarm u Briselu! Poseta Lavrova ubrzava otvaranje poglavlja (FOTO)

PUCAJU NA MENE ŽELEĆI DA POGODE VUČIĆA: Gojkovićeva o napadima

Kako je naveo, problem je što migranti, koji ilegalno uđu u zemlju, pokušavaju da je na isti način i napuste.

Printskrin: Tanjug/Mup Printskrin: Tanjug/Mup

Stefanović je dodao da je Srbija ostvarila dobru saradnju sa Bugarskom i da vraća migrante, a da od Evrope traži da naša zemlja bude deo procesa readmisije migranata iz Avganistana i Pakistana.

- Sami nemamo šansu da ih vratimo. Uz pomoć država članica EU koje imaju bilateralne sporazume Srbija može biti uključena u proces readmisije - smatra Stefanović, koji kaže da će to biti tema razgovoara na idućem Salcburškom forumu.

Stefanović je uveren da je readmisija tema o kojoj će u Evropi biti postignut apsolutni koncenzus, te da sve zemlje EU, iako imaju različite poglede u odnosu na krizu, imaju potrebu da sarađuju u readmisiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Posebno je pohvalio saradnju sa Austrijom, a ocenu da je ona izuzetna ilustrovao je podatkom da se u toku godine razmeni više od 3.300 informacija operativnog karaktera.

Saradnja će, dodao je, biti nastavljena i to u borbi protiv krijumčara narkotika, oružja i ljudi, kao i svih oblika kriminala.

- Mi smo spremni da još intenzivnije sarađujemo u borbi protiv terorizma i važno nam je da Austrija vidi Srbiju kao pouzdanog partnera, kao i što mi gledamo na Austriju. Nastavićemo da radimo na deradikalizaciji, otkrivanju i preventivnom delovanju protiv boraca koji mogu otići na ratišta ili izvesti napade u Evropi - objasnio je Stefanović dodajući da je s tim u vezi veoma bitna bolja kontrola bezbednosno interesantnih lica, ali i šverca oružja.

On je zahvalio Austriji na pomoći u zaštiti granica, te najavio da će 12. januara 20 policajaca iz Austrije doći da pomogne na granici prema Bugarskoj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na predlog austrijske strane, kako je dodao, Ministarstvo će započeti formiranje jedinice za zajedničke ciljane potrage, dodajući da su to grupe koje Austrija ima sa nekim zemljama, a radi se o jedinicama koje se bave grupama kriminalaca, čime se povećava bezbednost i intenzivira borba protiv organizovanog kriminala.

Sobotka je potvrdio da je Srbija značajan partner Austrije i to ne samo na Balkanu.

Austrija, dodao je, podržava put Srbije u EU veoma snažno i smatra da je za bezbednost EU veoma bitno da ona postane članica.

Za EU je, kako je naveo, veoma važno da moze da zaštiti spoljne granice, da građane koji dolaze na njenu teritoriju registruje izvan nje, te da one koji nemaju prava na ostanak vrati u njihove zemlje.

- Da bi se izbegla situacija kao prošle godine kada je minirana pravna tekovina, neophodno je pojačati saradnju među zemljama, a Srbija je centralni partner i preko nje se na zapadnobalkanskoj ruti može uputiti signal krijumčarima da neće moći dalje da prolaze - smatra Sobotka.

On je dodao da Austrija, u saradnji sa zemljama Salcburškog foruma, radi na usaglašavanju zajedničke politike i bezbednosnog delovanja.

Solidarnost koju je Austrija iskazala u brojnim evropskim institucijama u borbi protiv ilegalne migracije, ona želi da dokaže i prema Srbiji, naglasio je Sobotka i poručio da će u tom smislu Beč uputiti 20 policajaca na zelenu granicu Srbije sa Bugarskom.

On je najavio i da će biti pojačana saradnja u suzbijanju šverca naoružanja i u borbi protiv međunarodnog terorizma, u kom cilju je, naglasio je, neophodna bolja razmena podataka, a posebno razmena informacija o osobama povratnicima iz džihada.

S tim u vezi dve zemlje, prema njegovim rečima, imaće nove zajedničke projekte.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sobotka je zahvalio Srbiji, posebno na partnerstvu koje je poslednjih nedelja pokazala kada je učinila sve da okonča kretanje avganistanskih i pakistanskih izbeglica i obezbedi svoje granice.

- Time je Srbija pokazala pravi evropski duh solidarnosti, a na tome bih zahvalio i u ime drugih evropskih zemalja - poručio je Sobotka.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djosa

    12. decembar 2016 | 14:26

    Ejjj Srbijo Srbijo dokle si stigla? Kad ti treba vojska ili policija iz druge drzave! A nasi mladi se drogiraju prave kao dasu neki msfijase.

  • Da da

    12. decembar 2016 | 15:00

    Jel mi stvarno moramo da vracamo austrougarsku , svasta . Nasi vlastodrzci samo znaju da cuvaju polozaj i debele plate

  • Raspucin

    12. decembar 2016 | 14:15

    mogu i u Bg da udju i da rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA