≫ 

HRVATSKA BLOKIRALA SRBIJU ZA POGLAVLJE 26! VUČIĆ: Dosta je njihovog iživljavanja!

Premijer Aleksandar Vučić najavljuje da će napustiti Brisel

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima EU i Srbije, koje je trebalo da sutra bude otvoreno zajedno sa poglavljima 5 i 25, prenose agencije.

Srbi, Hrvati, Crnogorci i Bosanci se - UJEDINILI, i to na nebu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će napustiti Brisel i da neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom, ako Hrvatska ne povuče blokadu otvaranja poglavlja 26. Vučić je. Kako navodi Prva, rekao da mu je dosta hrvatskog iživljavanja.

- Srbija je sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati - rekao je Vučić.

Dačiču "pada interesovanje" za EU

Povodom ovog međunarodnog incidenta oglasio se i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji je prokomentarisao da je hrvatska blokada otvaranja poglavlja 26 "sitna stvar" te da "to pokazuje neprinciijelnost pozicije kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtevima koje ima zvanični Zagreb".

- Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet meseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga. Sitna je to stvar. Ako je Hrvatska ta koja će da odlučuje o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo interesovanje", rekao je Dačić novinarima, napomenuvši da bi EU trebalo mnogo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

Podsetimo, radna grupa za proširenje EU odlučila je danas popodne da sa Srbijom u utorak otvori poglavlje 25, koje se odnosi na nauku i istraživanje, kao i poglavlje pet. Poglavlje 25 će biti odmah i privremeno zatvoreno, kao prvo koje Srbija zatvara u pristupnom procesu. Poglavlje pet odnosi se na javne nabavke.

Zemlje članice danas se, međutim, nisu saglasile da bude otvoreno i poglavlje 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, zbog protivljenja određenog broja zemalja među kojima je najglasnija bila Hrvatska.

Ranije je objavljeno da se zamerke Hrvatske Srbiji odnose na prava nacionalnih manjina u našoj zemlji.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB IN

    12. decembar 2016 | 20:17

    Bojkot hrvatske robe i ćao, neka se onda kurče.

  • Vule

    13. decembar 2016 | 14:05

    Pa oni ne žele dobro ni svom narodu koji živi u Srbiji.

  • Vlada

    12. decembar 2016 | 18:36

    Ja ne znam sta se dogovara sa njima vise. Okrenuti se rusima i dovidjenja pa nece da otvaraju poglavlja nego direktno ce nas da ubace u eu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA