POZIV KOJI JE DIGAO ZAGREB NA NOGE: Bajden zvao Plenkovića zbog blokade poglavlja

Razgovor premijera Hrvatske Plenkovića sa potpredsednikom SAD Bajdenom izazvao veliku pažnju stranih diplomata

  • 66

Razgovor hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa odlazećim američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom izazvao je veliku pažnju stranih diplomata akreditovanih u Zagrebu. Tamošnji mediji razgovor su uporedili sa reagovanjem američke administracije u periodu kada je Slovenija blokirala hrvatski put u EU.

GDE JE ZAVRŠILO OKO 7.000 IKONA? Srbi iz Hrvatske o verskom nasleđu koje je nestalo tokom rata

Vučić danas sa američkim ambasadorom

Hrvatski Jutarnji list prenosi, naime, da hrvatska strana nije potvrdila pisanje srpskih medija da je Bajden od Plenkovića tražio da Hrvatska što pre da saglasnost za otvaranje poglavlja 26.

Ovaj zagrebački dnevnik navodi i da je istovremeno, s razvojem događaja informisan i državni vrh, a Plenković je, kako se navodi, o svemu informisao i Kabinet predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

- Očekivali smo da će sada Hrvatska biti kooperativnija i pokazati dobru volju za otvaranje poglavlja 26. Iskreno, začudila me ova odluka koja je na tragu bivše administracije - rekao je za Jutarnji visoki diplomata jedne zemlje članice EU, čije ime se ne navodi, kao ni zemlja koju predstavlja.

List podseća da je američka administracija slično reagovala i prilikom slovenačke blokade Hrvatske, koja je, kako se navodi, uveliko otklonjena kad je Vašington upozorio slovenačke političare da je vreme da se nađe rešenje za granični spor dveju država.

Navodi se i da je Plenković potvrdio da je razgovarao sa Bajdenom o, kako je rekao, širem kontekstu pitanja situacije na jugoistoku Evrope, važnoj ulozi Hrvatske kao članice NATO-a i EU, koja svojim iskustvom može pomoći susedima na tom putu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- I, naravno, iskoristio sam priliku da mu zahvalim na kvalitetnoj saradnji koju je on u svom osmogodišnjem mandatu imao s Hrvatskom, koju je i posetio. Još jednom smo utvrdili vrlo kvalitetne odnose i našu konstruktivnu ulogu prema zemljama jugoistoka Evrope, koje su za nas prioritet, pa kad je i kontekst proširenja Evropske unije. To je proces koji držimo uvek visoko na dnevnom redu, i gde ćemo pomoći našim susedima da ispune nužne kriterijume - rekao je Plenković.

Na pitanje novinara da li je sa Bajdenom konkretno bilo reči i o blokadi pregovora o priključenju Srbije EU, Plenković je rekao:

- Bilo je vrlo načelno govora, ne o blokadi, nego o onome šta sam rekao, o procesu pristupnih pregovora, i kako da u tom celom kontekstu Hrvatska bude od pomoći susedima -

O jučerašnjoj konferenciji za novinare srpskog premijera Aleksandra Vučića povodom hrvatske blokade pregovora, Plenković kaže da ga nije čuo, ali da je kratko obavešten o toj konferenciji.

- Dakle, stvari su vrlo jasne i transparentne, Srbija je u procesu pristupnih pregovora, postoji niz poglavlja, kriterijuma koje treba ispuniti; smatram da je Srbija na putu da to ispuni. U tom kontekstu određena su poglavlja za koja je Hrvatska dala saglasnost da se danas otvore, a što se tiče pitanja poglavlja o kulturi i obrazovanju, Hrvatska je zadržala rezerve zbog određenih aspekata o obrazovanju manjina i školskim udžbenicima - rekao je Plenković.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mica

    14. decembar 2016 | 17:39

    Sramota sta sve Hrvati nisu spremni da urade.

  • djikio

    14. decembar 2016 | 14:18

    Ето шта су себи дозволили Хрвати, овим су показали да немају срамоте, не бирају начин да газе

  • CM

    14. decembar 2016 | 13:44

    Nemojte samo vi u hrvatskoj o pravima manjina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA