Nikolić: Hrvatska treba da se pokrije ušima i da ćuti

Vodu kada pritiskate, pa i ona pokaže otpor, a kamoli narod kao što je srpski. Ko sa nama hoće lepo – dobiće lepše, ko sa nama više ne želi lepo – možda nećemo da uzvratimo ružno, ali nemojte da očekujete da imamo neku previše dobru saradnju - rekao je Nikolić

  • 23

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da bi Hrvatska trebalo da ćuti i da se pokrije ušima kada se pominju manjine i odnos prema manjinama, prema građanima koji nisu iste vere i nacionalnosti, prema njihovoj imovini i školovanju. Uostalom, pogledajte u poslednje tri godine koliko su smanjili budžet za finansiranje i školovanje nacionalnih manjina i za sve ostale potrebe, rekao je Nikolić novinarima u Kragujevcu.

Plenković U STAVU MIRNO zbog Srbije: SAD i EU pritiskaju Hrvatsku zbog poglavlja 26

Nikolić: Zaposlene Ruse tretirati kao sve humanitarce

Nikolić je rekao je da u Srbiji ne vidi želju da na bilo koji način otvara bilo kakav sukob sa Hrvatskom, ali da ima granicu do koje trpi.

- Vodu kada pritiskate, pa i ona pokaže otpor, a kamoli narod kao što je srpski. Ko sa nama hoće lepo – dobiće lepše, ko sa nama više ne želi lepo – možda nećemo da uzvratimo ružno, ali nemojte da očekujete da imamo neku previše dobru saradnju - rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik je rekao da je sada na ispitu Evropska unija, da Vlada Srbije radi izvanredno i da se potpuno pripremila za otvaranje poglavlja.

Međutim, kaže predsednik, pitanje je šta znači protvljenje Hrvatske – da li sprovodi svoju volju ili služi da opravda zamor proširenja Evropske unije.

- Ne mogu da verujem da 27 država ne može da kaže jednoj, da je moguće da je 27 država na jednoj strani, a jedna država na drugoj, i da je ona u pravu i da se to toliko poštuje - rekao je Nikolić.

Smatra da će se videti tačne namere EU, a da Srbija nikada neće odustati od EU, jer su joj cilj i želja bolji život i članstvo u EU.

- Na EU je da kaže da li nas tamo zaista hoće. Pošto je postalo sasvim jasno da zahtev oko nezavisnosti Kosova ne bi mogao da prođe, onda mi se čini da se ovako prolongira ulazak u EU, jer se pojavljuju države koje nam spočitavaju rešavanje nekih pitanja koja ni sama nisu dobro rešila - rekao je Nikolić.

Stanje u Vojsci izvanredno, ali resursi istekli

Predsednik je ocenio da je stanje u Vojsci Srbije "izvanredno", ali da je potrebno obnavljati "resurse koji su istekli".

Povodom pogodbe sa Rusijom o nabavci aviona "mig", Nikolić je rekao da je najbolji način za obnovu resursa Vojske Srbije da se radi na istim modelima na kojima su piloti obučeni, uz povoljne aranžmane koje Srbija ima s Ruskom Federacijom.

- Mi moramo da osiguramo Srbiju, to nije tehnika kojom ćemo bilo koga napasti, ali je to tehnika kojom želimo da se odbranimo i svima kažemo: evo, kada svi ulažete u odbranu i mi smo tu, mi ulažemo u istu vrstu odbrane. Želimo da učestvujemo u svetskoj borbi protiv terorizma, protiv svakog zla protiv koga se svet udružuje - rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da konačno bude "svoj na svome", a to ne može bez vojske koja bi makar minimalno bila opremljena u skladu sa savremenim dostignućima.

- Bez saradnje, i sa Rusijom, i sa NATO-om, mi to ne bismo mogli da ostvarimo - rekao je Nikolić.

(Beta/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    16. decembar 2016 | 20:03

    Tako je Tomo Srbine !

  • DR.Mare

    16. decembar 2016 | 19:37

    dok se zubi ne pokazu nece ni da stane vredjanje

  • Anja

    16. decembar 2016 | 17:25

    Diplomatski jezik, nema sta ?! I on sa takvim recnikom ocekuje bolje odnose sa drugim drzavama? Nikada, samo nas vuce u jos vece nevolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA