NATO preko Rumunije i Bugarske BLOKIRA dolazak "migova" u Srbiju

- Mnogo bi bilo bolje i spektakularnije da "migovi" dođu kod nas celi, pa da se napravi svečanost od toga, a drugo, čim su "migovi" rastavljeni, ima komplikacija, u veliki avion mogu da stanu dva, skuplji je transport i komplikovanije je sve - navodi Lazanski

  • 62

Članice Alijanse Rumunija i Bugarska protive se tome da preko njihove teritorije preleću "migovi 29" koje je Beograd dobio od Moskve, zbog čega je više nego izvesno da ćemo ih dobiti u delovima. To bi za nas bio, kako smatraju analitičari, dodatni trošak i komplikovano jer ne bismo mogli da ih sklopimo sami.

DETALJI DOGOVORA SA PUTINOM o isporuci aviona, tenkova i borbenih vozila

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PUTINOM: Pitanje nedelja kada će "migovi 29" stići u Srbiju

Vojni analitičar Miroslav Lazanski rekao je za "Alo" da migovi još nisu sleteli u Srbiju jer naše "dobre", "prijateljske" susedne države daju pravo preleta.

- Ne zbog njihove volje, već zbog NATO. Mi sada pregovaramo sa njima da ne moramo da ih rastavljamo, pa da ih vozimo transportnim avionima - kaže Lazanski.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, logična ruta za prelet "migova" jesu samo Rumunija i Bugarska, jer ako bi išli preko Mađarske, morali bi da idu preko Ukrajine, koja to ne dozvoljava.

- Mnogo bi bilo bolje i spektakularnije da "migovi" dođu kod nas celi, pa da se napravi svečanost od toga, a drugo, čim su "migovi" rastavljeni, ima komplikacija, u veliki avion mogu da stanu dva, skuplji je transport i komplikovanije je sve. To sastavljanje ne bi bio toliko veliki problem jer se "migovima" samo skidaju krila - navodi Lazanski.

MiG-29. Foto: Wikipedia/Krasimir Grozev MiG-29. Foto: Wikipedia/Krasimir Grozev

Da iza svega stoji NATO veruje i vojni analitičar Vlade Radulović.

- Mi avione očekujemo u narednom periodu, ali svedoci smo i da se tu nešto prolongira. Nema ovde reči o ljubomori Rumuna i Bugara na to što nama stižu "migovi", pa da zato zabranjuju prelet, činjenica jeste da su Rumunija i Bugarska članice NATO, zato se odluke donose, poštuju i sprovode u delo.

Radulović smatra da sve ovo što se dešava ne tiče se direktno Srbije ni tih zemalja, nego su ovo direktne konfrontacije između NATO i Rusije.

- Koplja se lome preko Srbije, Rumunije i Bugarske. Ali ostaje nam da vidimo šta će biti s tim, ima različitih nagoveštaja. Bilo bi mnogo lepše da avioni stignu celi, da se poređaju jedan pored drugog na pisti. Imali smo sličnu situaciju sa helikopterima MI17 koje smo kupili, i oni su stigli rasklopljeni. Mi bismo mogli da sklopimo "migove" uz nadzor i asitenciju Rusa - objašnjava on.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rat I mir

    7. april 2017 | 12:21

    Zar Srbija nije potpisala sporazum sa NATO o slobodnom transportu kroz nasu zemlju? Ako je istina da NATO blokira prelet Migova, onda po logici i Srbija treba da odstupi od dogovora izmedju nase zemlje i NATO!

  • Mrle

    7. april 2017 | 12:32

    Pa zar mi nismo partneri sa NATO-om? U okviru sporazuma ,,partnerstvo za mir"? Imamo li predsednika? Šta radi?

  • Hercegov Grad

    7. april 2017 | 13:45

    To se desavalo i 1998 godine i 1999 godine. Avioni ce doci pa makar ih rasklopili i slali deo po deo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA