"Pred očima KFOR-a Kosovo se razvilo u centar ISLAMISTIČKOG TERORIZMA u regionu"

Od nemačke vlade se traži da "više ne ulepšava situaciju na Kosovu i javnost ne drži u neznanju o konkretnim brojkama kada je reč o regrutovanju za islamističke terorističke mreže kao što su Islamska država i druge organizacije", prenosi "Velt"

  • 14

Nemačka vlada upozorila je danas da misionarske grupe iz Saudijske Arabije šire ultrakonzervativni vehabizam na Kosovu, kao i da je na Balkanu primetan uticaj drugih Zalivskih zemalja i Turske. Kako se navodi u odgovoru nemačke vlade na pitanje poslanice opozicione Levice, u koji je "Velt" imao uvid, primetan je "kontinuiran angažman arapskih finansijera - pojedinaca, nevladinih organizacija kao i državnih i poludržavnih institucija u Islamskoj zajednici Kosova".

KRVNICI PERU PARE U SRBIJI: Braća Haradinaj zidaju stanove po Beogradu, pa ih prodaju Srbima

Minut pred ponoć KRVNICI iz OVK sklopili pakt: Šta se krije iza ovog zločinačkog dogovora?

Pitanje vladi u Berlinu postavila je poslanica Levice Sevim Dagdelen koja je upozorila da se "pred očima Kfora Kosovo razvilo u centar islamističkog terorizma u regionu".

- Skandalozno je da se zahvaljujući prisustvu nemačkih vojnika saudijski propovednici mržnje i nasilja nesmetano mogli da stvore ideološku bazu za to - navela je ona.

Foto: jfcnaples.nato.int Foto: jfcnaples.nato.int

Od nemačke vlade se traži da "više ne ulepšava situaciju na Kosovu i javnost ne drži u neznanju o konkretnim brojkama kada je reč o regrutovanju za islamističke terorističke mreže kao što su Islamska država i druge organizacije", prenosi "Velt".

Nemačka vlada primećuje i rastući uticaj Turske na Balkanu.

Prizren danas. U prvom planu je Kameni most iznad Prizrenske Bistrice, u drugom Sinan-pašina džamija. Nema mnogo sprskih srednjevekovnih građevina koje su preživele osmanlijsko ropstvo. Foto: Wikimedia Commons/Tobias Klenze Prizren danas. U prvom planu je Kameni most iznad Prizrenske Bistrice, u drugom Sinan-pašina džamija. Nema mnogo sprskih srednjevekovnih građevina koje su preživele osmanlijsko ropstvo. Foto: Wikimedia Commons/Tobias Klenze

- Od stupanja na dužnost AKP (turske Partije pravde i razvoja) 2002. godine a naročito tokom mandata tadašnjeg ministra spoljnih poslova Ahmeta Davutoglua dogodila se strateška promena orijentacije turske spoljne politike. U okviru ove nove orijentacije postavljene su i (mada ne isključivo) politička težišta u oblastima koje su nekad bile deo Osmanskog carstva -  piše u odgovoru nemačka vlada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Turska u tom kontekstu teži aktivnijoj ulozi na Zapadnom Balkanu, navodi se i dodaje da se prema saznanjima nemačke vlade turski spor između vladajuće AKP partije i Gulenovog pokreta prenosi i na Bosnu i Herceogivnu, Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    17. maj 2017 | 17:26

    Sta radite sa nasom svetom zemljom???!!! E moja Srbijo pogni ledja da te svi redom jasu...

  • Добровољац

    17. maj 2017 | 20:31

    Од Македоније, Косова, дела Србије и Ц.Горе су направили КАЛИФАТ, и то у срцу Европе!!! Сви то знају и сви затварају очи, чак и наши шефови, што је страшно за наш народ! Мора да се Цар Лазар преврће у гробу!!!

  • amerika

    17. maj 2017 | 19:48

    Na sta smo spali, da nas stranci cuvaju u nasoj kuci...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA