ZAPELO OKO OBRADOVIĆA: Bez dogovora Dačića i Vučića, mogući izbori?

Lider SNS-a odbio je ponudu da socijalisti smene samo jednog ministra i državne sekretare, prvi potpredsednik Vlade izričito traži da iz Vlade ode Žarko Obradović

  • 4

Ni nakon poslednje runde razgovora premijera i vicepremijera Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, epiloga oko rekonstrukcije Vlade Srbije nema. Kako saznaje Telegraf.rs, ni vanredni izbori nisu nemoguća opcija!

Prema saznanjima našeg portala, na sastanku lidera SPS-a i lidera SNS-a "dogovoreno je da ništa nije dogovoreno", a rekonstrukcija je dovedena u pitanje zbog insistiranja prvog čoveka naprednjaka da socijalisti smene više od jednog ministra, kao i da iz Nemanjine 11 treba da ode ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, što predsednik socijalista još uvek nije u stanju da prihvati.

- Ništa još nije dogovoreno. Ne može to baš da ide toliko glatko. Vučić traži da se smeni Žarko Obradović, koji, prema njegovim rečima, zbog afere "Maturski ispit" nije više rado viđen u Vladi Srbije - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, Dačić je ponudio Vučiću da SPS smeni jednog ministra i nekoliko državnih sekretara, što je lider najjače stranke u Srbiji odbio.

- To bi bila Slavica Đukić Dejanović, kao i neki od državnih sekretara - kaže naš sagovornik, i dodaje da vanredni izbori kao opcija nisu isključeni, ali da, kako tvrdi, još postoji prostor za dogovor.

Prvi potpredsednik Vlade i lider naprednjaka izjavio je danas da će rekonstrukcija Vlade biti urađena temeljno ili on u tome neće učestvovati.

- Mi ćemo svoj posao završiti pre 27. jula, kako sam i rekao. Kakav će ishod tog posla biti − ne znam. Da li ću uspeti ili neću − ne znam. Ali neću odustati od onoga što sam rekao, ili će to biti urađeno temeljno, kako sam nagovestio, ili u tome neću da učestvujem - poručio je Vučić.

Temeljan rad na rekonstrukciji Vlade Vučić očekuje ne samo od SNS-a, već i od koalicionih partnera.

- To se odnosi na stranku koju vodim, na koalicione partnere i na Vladu Srbije. Mislim da je to dovoljno jasno i, kao što vidite, prilično sam relaksiran. I, za razliku od nekih, nisam se rodio, niti ću umreti u fotelji - rekao je Vučić.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je da vanredni izbori nisu realna opcija, ali da rekonstrukcija može da dovede do vanrednih izbora.

- Realnija opcija je rekonstrukcija i mi smo već u tom postupku, vidite da izbore niko i ne pominje, ali rekonstrukcija sama po sebi može da bude najava vanrednih izbora, ukoliko se ciljevi ne ostvaruju određenom dinamikom - rekla je potpredsednica SPS-a.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže da će naprednjaci dati dovoljno vremena koalicionim partnerima da se odluče oko svojih kadrova. On se nada da će dodatno vreme svima pružiti više vremena da ozbiljno analiziraju rad svojih funkcionera i da se povuku potezi koji mogu da vode napred.

- Poželeo bih da to urade i naši koalicioni partneri i da odluku donesu na način da ne prihvate reči Vučića olako i da ne pomisle da je to nešto što će uraditi u jednom danu, bez ikakve suštine i temeljne i dubinske rekonstrukcije Vlade - poručuje Stefanović.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    16. jul 2013 | 21:40

    Da li bi Dačić ovako i ovoliko branio Obradovića da mu je dete ove godine polagalo malu maturu?Da je imao prilike de vidi dečiji stres i razočaranje te iste dece zbog svega što je usledilo?Čisto sumnjam...šta više,mislim da bi u tom slučaju lično on inicirao smenu dotičnog ministra!Gospodine Dačiću,Vaš ministarski kadar je ODGOVORAN za ono što se već godinama unazad dešava sa maturskim ispitima.Zato javnost ,a ne samo gospodin Vučić,zahteva njegovu smenu!Da li je moguće da ova zemlja nema nikog ko bi mogao bolje,kvalitetnije i odgovornije da vrši ulogu glavnog čoveka u Ministarstvu prosvete?

  • LastHope

    16. jul 2013 | 22:46

    Izbori su uvek najbolja rekonstrukcija!

  • Anastasija

    16. jul 2013 | 19:51

    Ima li kraja kombinacijama ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA