Sporazum Srbije i BiH o izručenju (FOTO)

Ugovorom, koji su potpisali srpski ministar pravde Nikola Selaković i ministar pravde BiH Bariša Čolak, predviđeno je izručenje za krivična dela organizovanog kriminala, ali se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine

  • 0

Srpski ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak potpisali su u Vladi Srbije Ugovor o izručenju državljana optuženih i osuđenih za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična dela.

 

Ugovor se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

 

- Ovim sporazumom zaokruženi su svi vidovi pravne saradnje između BiH i Srbije - rekao je Selaković nakon potpisivanja sporazuma.

 

Prema njegovim rečima, tim dokumentom biće regulisana ekstradicija ne samo stranih državljana već i sopstvenih državljana okrivljenih za krivična dela iz domena organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, za koja je zaprećena zatvorska kazna od najmanje četiri godine.

 

Pored toga, dokument predviđa i izručenje okrivljenih za teška krivična dela za koja je predviđena kazna od pet godina ili više, dodao je Selaković.

 

 

Napominjući da je pravna saradnja sa Bosnom i Hercegovinom jedna od najintenzivnijih i najkvalitetnijih, on je istakao da će dve države ubuduće raditi i na boljoj primeni svih do sada potpisanih sporazuma.

 

Njegov kolega iz Bosne i Hercegovine složio se da mora da se intenzivira i poboljša saradnja na primeni svih do sada zaključenih sporazuma.

 

Čolak je istakao da je tokom sastanka sa Selakovićem dogovoreno i unapređenje saradnje u oblasti procesuiranja ratnih zločina jer, kako je naveo, ti predmeti opterećuju "naš zajednički put ka evrointegracijama".

 

Takođe, ugovor predviđa da će se njegove odredbe primenjivati samo na krivična dela izvršena nakon stupanja na snagu ugovora, kada su u pitanju sopstveni državljani, odnosno da neće važiti retroaktivno.

 

 

Kada je u pitanju izvršenje stranih sudskih odluka kojima su osuđeni sopstveni državljani, ugovor predviđa mogućnost da lice čije se izručenje traži radi izdržavanje kazne zatvora ili druge mere koja uključuje oduzimanje slobode ima mogućnost da, ako se s tim saglasi i ako za to budu ispunjeni drugi uslovi predviđeni Ugovorom o medusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, izrečenu kaznu ili meru izdržava u svojoj državi, umesto da bude izručen drugoj državi ugovornici.

 

Nakon zaključenja tog dokumenta biće moguće sopstvenog državaljanina izručiti drugoj strani ugovornici, u kojoj se protiv njega vodi krivični postupak ili je osuđen u odsustvu.

 

U ostalom delu, ugovor sadrži standardna rešenja u pogledu uslova za izručenje koji se tiču visine kazne zbog koje se dozvoljava izručenje (propisana najmanje jednu godinu-izrečena najmanje četiri meseca), traži se obostrana kažnjivost krivičnih dela, da nije nastupila zastara krivičnog gonjenja, odnosno izvršenja kazne, da lice već nije za isto delo osuđeno, zabranjuje se izručenje u slucaju amnestije itd.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA