TASOVAC: Kultura ne bira strane

- Kultura je obostrana - odgovorio je ministar kulture i informisanja na pitanje zbog čega je prihvatio da bude ministar u vladi koju predvode Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

  • 3

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac rekao je da se zalaže za sistemsku podršku kulturi, kao i da je za ostvarenje njegovih ambicija potrebna podrška i vladajućih ljudi i široke javnosti.

"Nedeljnik" piše da je novi ministar odlučan u nameri da srpsku kulturu pomeri s mrtve tačke i povede je prema vrhu, kao što je to učinio s Beogradskom filharmonijom.

- Kultura ne bira strane, ona je obostrana - kaže Tasovac povodom pitanja zbog čega je prihvatio da bude ministar u Vladi koju predvode lideri SPS i SNS - Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

Tasovac još ne želi da govori o svojim konkretnim potezima u resoru kulture, ni o tome šta će preduzeti da zavede red u medijskoj sferi, ali je za "Nedeljnik" otkrio nezvanični program u kojem se zalaže za sistemsku podršku kulturi, jačanje institucija kulture, kroz privatne ili državne fondove i shvatanje kulture kao nezamenljivog motora razvoja.

- Kad zataji sistemska podrška kulturi, cveta njen surogat u vidu industrije zabave, mode, stila, lažnih kodeksa i kratkoročnih spektakala, čiji cilj i jeste dominacija nad kulturom. Prerušena u kulturu, zabava je kratkog daha: ono što je prolazno, ne može se ostaviti u nasleđe - ističe on.

Podrška kulturi, kroz jačanje i podršku institucijama kulture, kroz privatne ili državne fondove, put je kojim se uklanjaju prepreke i strahovi od njenog konzumiranja, u svoj njenoj različitosti i raskoši, ocenjuje Tasovac.

Podsećajući da je svet suočen s ekonomskom megakrizom, dodaje da su "samo one institucije kulture koje sebi omoguće finansijski opstanak, slobodne da usmere svoje strategije ka svom izvornom cilju, prezentaciji umetnosti i duhovnog nasleđa. To je njihovo pravo, koje je usko povezano i s obavezom da se rasterete sopstvenih predrasuda".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran Petrovic

    5. septembar 2013 | 14:26

    Kultura se moze valorizovati i kroz turizam. Nadam se da ce to ministar prepoznati i u svetu afirmisati kulturno blago kojim raspolazemo. Na zalost resor turizma nam je u privedi a mogao je ladno biti i u ministarstvu kulture.

  • marko

    5. septembar 2013 | 17:07

    Sta izigrava ova baba sa ovom kao otkacenom frizurom?

  • Gagi

    5. septembar 2013 | 20:32

    Foler rascupani sto gudi po dolini silikona,pa zatim sedi pored cecinog hitmejkera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA