BRISEL: Počeo skrining - prvi korak ka EU

Evropska komisija će danas i u četvrtak srpskog ministra pravde Nikolu Selakovića i glavnog pregovarača Tanju Miščević upoznati s "pravnom tekovinom", zakonima i propisima EU u pravosuđu

  • 2

U Briselu je danas počeo eksplanatorni skrining u okviru pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, a sastanku prisustvuje delegacija Vlade Srbije.

Evropska komisija će danas i u četvrtak srpskog ministra pravde Nikolu Selakovića i glavnog pregovarača Tanju Miščević podrobno upoznati s "pravnom tekovinom", zakonima i propisima Evropske unije u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu EU - Srbija.

Visoki zvaničnici i stručnjaci u srpskoj delegaciji će time, zajedno s Evropskom komisijom, krenuti u dubinsku analizu - "skrining" (screening) usaglašenosti srpskih zakona sa pravom i odredbama Evropske unije za svakog poglavlje budućih pregovora o ulasku Srbije u redove EU.

Ministar Selaković, glavni pregovarač Tanja Miščević i srpski stručni tim će u sredu i četvrtak najpre dobiti temeljit uvid i tumačenja o tome šta srpsku stranu očekuje u Poglavlju 23 pregovora s EU, a to su pravosuđe i temeljna prava građana Evropske unije. Selaković je izjavio Tanjugu da time praktično počinje dugi proces sagledavanja pravnog sistema Srbije iz ugla Evopske komisije i EU.

On je ocenio da će u tom postupku do izražaja doći značaj donošenja Strategije i akcionih planova za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije. Selaković je objasnio da je poglavlje 23 -poglavlje koje otvara pregovore o ulasku i članstvu Srbije u EU i čijim zatvaranjem se faktički i završava ceo pregovarački proces.

Evropska unija je odlučila da ubuduće sve pregovore o članstvu počinje ključnim poglavljima pravosuđa i osnovnih prava, kao i vladvine zakona, što je već učinjeno u pokrenutim pregovorima s Crnom Gorom. Tome se daje najveći značaj i celokupni pregovori o članstvu ne mogu biti okončani, ako se ova dva poglavlja ne završe uspešno.

Tim Evropske komisije predvodi šefica "Jedinice za Srbiju" Mirjam Feran, a početkom decembra će srpska strana biti pozvana da Evropskoj komisiji podnese iscrpan izveštaj o tome u kolikoj meri je Srbija spremna za pregovore o Poglavlju 23 o pravosuđu i temeljnim pravima. Na osnovu toga će EK sačiniti sveobuhvatnu analizu za Savet ministara EU.

Uz usvajanje "okvira za pregovore" koji upravo razmatraju vlade zemalja EU, i rezutata "skrininga", Savet ministara i lideri EU - Evropski savet trebalo bi da daju konačno "zeleno svetlo" za početak pregovora sa Srbijom, najkasnije u januaru iduće godine.

(Telegraf.rs / Beta, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    25. septembar 2013 | 05:35

    Neeeeeeeeeeeeeeee......Boze pomozi nikad da nas ne prime u to zlo....

  • goran

    25. septembar 2013 | 08:20

    Neznam zasto ulaze u proces koji ce trajati jedno 30 godina i necemo nikad ni uci kao i nasa Braca Turci??! EU je zlo u kome bi kad bi usli trebali da menjamo mnoge nase tradicionalne Srpske obicaje a tu spada i postovanje zakona, ko to da ispostuje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA