Vučić: Izbori nisu potrebni, ali ih ne isključujem

- Nadam se da izbora neće biti zato što mislim da bi to zaustavilo ove teške reforme, ali ne mogu da isključim tu mogućnost - kaže lider SNS i vicepremijer Srbije

  • 30

Vicepremijer Aleksandar Vučić izjavio je da nema želju da se ide na vanredne parlamentarne izbore u Srbiji jer bi to zaustavilo reforme, ali da ne može ni da ih isključi jer je nemoguće raditi u atmosferi u kojoj se svaki dan napada, maše izborima i legitimitet, koji je neupitan, dovodi u pitanje.

- Nadam se da ih neće biti zato što mislim da bi to zaustavilo ove teške reforme. To bi bilo samo odlaganje, zato se nadam da ih neće biti, ali ne mogu da isključim tu mogućnost, jer je prosto nemoguće raditi u takvoj atmosferi - rekao je Vučić sinoć na TV "Pink".

On je rekao da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima i da je premijer Ivica Dačić strateški dobro vodio vladu, kao što i predsednik Srbije, kako je rekao, veoma dobro obavlja svoju funckiju.

- Ali, ako treba da radimo u nemogućoj atmosferi, gde se svaki dan napada, kao u vreme rušenje vlade (Vojislava) Koštunice i kada se svaki dan preti izborima, dođete u situaciju da kažete: nemamo problema sa tim, nemamo problem sa dokazivanjem legitimiteta, iako mislim da i oni znaju da legitimitet postoji - rekao je Vučić. Prema njegovim rečima, to je kao u krilatici "Držite me da ga ne udarim".

On je rekao da niko u vladajućoj koaliciji ne zaustavlja reforme koje su najvažnije, a da bi, da je takav slučaj, otišao kod predsednika Nikolića i rekao da se tako dalje ne može i da treba ići na izbore.

ODLUKA O ZABRANI PARADE PONOSA BILA JE JEDINA MOGUĆA!

Odluka o zabrani Parade ponosa bila je jedina moguća, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i naglasio da je "bolje da dobijemo nekoliko saopštenja i teških reči protiv nas, nego da bilo čiji roditelj zakuka zbog naše neodgovornosti".

- Takva odluka je doneta iz čisto bezbednosnih, a ne političkih razloga - objasnio je Vučić u emisiji "Teška reč" Televizije "Pink", napominjući da niko od učesnika parade ne bi stradao, ali bi pripadnici policije i napadači. Osim toga, i posledice po imovinu u Beogradu bi bile velike - ukazao je Vučić, i ocenio da odluka o zabrani parade nije politički popularna, "ali mirno spavamo, jer niko nije stradao".

Vučić je naglasio da je naša obaveza da poštujemo različitosti i prava svih manjina, kao i da ih zaštitimo. On smatra da prava LGBT zajednice nisu ugrožena.

- Naše društvo će u budućnosti biti spremno za paradu, ali naša je obaveza da u međuvremenu bude osigurana bezbednost za sve i da sprečimo rat na ulicama - poručio je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako neko na Zapadu misli da je veliki greh Srbije što nije održana Parada ponosa, mi smo izabrani da štitimo interese naše zemlje. On je dodao i da je o tome otvoreno razgovarao i sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadorom Majklom Devenportom.

On je podsetio da je pre dve godine i vlast Demokratske stranke zabranila Paradu ponosa, iako ga sada DS napada zbog istog postupka.

ZA DIKTATURU SU OPTUŽIVANI I MARGARET TAČER, ŠARL DE GOL I HELMUT KOL

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je naveo da su za diktaturu optuživani i Margaret Tačer, Šarl de Gol i Helmut Kol.

- Kol zato što je bez referenduma ukinuo nemačku marku i uveo zemlju u evrozonu, a danas su mu Nemci zbog toga zahvalni. Mnogo bolji od mene nazivani su tim imenima. I to što me svi napadaju, ja sam na to ponosan, jer to govori o razlici koja postoji između mene i ostalih lidera političkih stranka. Ja sam promenio pristup i način vođenja politike u Srbiji i ugrozio sam interese mnogih. Nisam se libio i plašio da sa najmoćnijima i najopasnijima uđem u sukob ukoliko su nešto sticali kriminalnim radnjama - rekao je Vučić.

On je naglasio da razume kad se kaže da se "hapšenja ne mažu na hleb", ali da je uveren da je poruka da se krađa i kriminal ne isplate - veoma važna poruka.

U BEOGRADU ĆE BITI FORMIRAN PRIVREMEN ORGAN UPRAVE!

Vučić je izjavio da će posle isteka tehničkog mandata gradonačelnika Dragana Đilasa, 24. oktobra, biti formiran privremeni organ uprave, a da će se svakako ići na izbore u narednih šest meseci.

Vučić je rekao da se neće ići na izbor novog gradonačelnika iz većine koja je formirana uoči smene Đilasa, ističući da predstavnici DSS ne pričaju uvek iste stvari i da nije siguran kakva većina uopšte postoji.

On je dodao da SNS za privremenu upravu priprema stručan tim, kao i za predstojeće izbore, a da je spreman da razgovora i sa ljudima iz DS, pa i sa liderom LDP Čedomirom Jovanovićem o idejama za vođenje grada.

- Očigledno da će do 23-24. oktobra Đilas biti gradonačelnik u, razume se, tehničkom mandatu, posle toga idemo na uspostavljanje privremenog organa, to je uobičajena procedura - rekao je Vučić na TV "Pink".

On je rekao da se boji da su dugovi grada i veći od 857 miliona, koliko se procenjuje, te da će građani Beograda i Srbije biti šokirani kad budu izneti podaci o "rezultatima" marketinške politike koja je vođena u glavnom gradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hajlegebreselasije

    30. septembar 2013 | 10:55

    Smešno je kada o diktaturi u Srbiji priča neko ko je zaveo jednu finu diktaturu u Demokratskoj Stranci, pa u DS-u od demokratije, od kada je DS preuzeo Đilas, nije ostalo ni D.

  • Vlada

    30. septembar 2013 | 10:31

    Licemeru i lazovu

  • ana

    30. septembar 2013 | 12:36

    Izgubili smo i previše vremena prethodnih godina. I izbori ne bi bili baš najbolja opcija jer bi usporili Srbiju na putu ka Evropi. A svaki dan za nas znači jako puno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA