Dima: Volim Srbe jer su velike patriote

- Imao sam kolekciju srpskih vojnika. Obožavao sam njihovu uniformu. Impresioniran sam hrabrošću i odvažnošću Srba. Velike ste patriote - istakao je nekadašnji šef francuske diplometije Rolan Dima

  • 15

Rolan Dima (91), ministar spoljnih poslova Francuske u vreme Fransoa Miterana, od 1988. do 1993. istakao je da Srbija na putu ka EU može da računate na pomoć Francuske, ali i da voli Srbe jer su velike patriote iako imaju težak karakter.

- Otac mi je prepričavao događaje iz Prvog svetskog rata. Sakupljao sam tada figurice starih ratnika. Imao sam kolekciju srpskih vojnika. Obožavao sam njihovu uniformu. U mladosti sam se dosta interesovao za srpsku istoriju. Impresioniran sam hrabrošću i odvažnošću Srba. Velike ste patriote. Gajim snažna osećanja prema Srbima, čak i onda kada kažu da imate težak karakter - objašnjava Dima.

Francuska štampa jednom je prilikom prenela da su, devedesetih, Spomenik zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, ali i drugi spomenici u zemlji koji svedoče o francusko-srpskom prijateljstvu, prekriveni crnim zastorima.

- Miteran me je pozvao da odmah dođem kod njega. Bio je to impresivan gest, miran protest, direktna primedba Francuskoj da je zaboravila Srbe. Miteran je bio potresen. Nije bio ljut na Srbe, već na one koji su stvorili takvu situaciju da Srbi protestuju na ovaj način. Tada sam otišao u Srbiju i sreo se s Miloševićem. Imao je jak karakter. Delovao je impresivno. Ostao sam s njim u veoma dobrim odnosima - ispričao je Dima.

On je u intervjuu "Novostima" dodao i da proklamovanje nezavisnosti Kosova nije u skladu s međunarodnim pravom, ali i da Srbija može da računa na pomoć Francuske na svom putu ka EU.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 032

    8. decembar 2013 | 01:03

    Ajd, ne se*i. Pokazali ste se i ti i Miteran kad je trebalo koliko volite Srbe, a pokazuje Francuska i dan-danas. Ne znam ko je uopšte i uklanjao crni plašt sa spomenika, stvarno bodu oči. Bolje da smo podigli spomenik caru Nikolaju, da nije bilo njega ostavili biste nas da istrunemo u Albaniji i ne bi nas ni bilo danas

  • Cobi ns

    8. decembar 2013 | 01:44

    Kome god prođe mandat govori pozitivno o Srbiji,dok rade za pare,svi ćute i niko ne govori istinu!?

  • acb

    8. decembar 2013 | 07:25

    Koji folirant. Pokazali su oni kad je trebalo koliki su prijatelji Srbiji. Bolje da su ostali crni plaštevi preko spomenika, nisu bolje zaslužili. Da nije bilo cara Nikolaja, ostavili bi nas da istrunemo u Albaniji i ne bi nas ni bilo danas. O devedesetima da ne govorim. Ako već mora da bude nešto francusko, bolje da prepravimo one skalamerije u lik Patrika Besona ili tako nekog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA