Dačić i Tači u Briselu 19. januara

I premijer Dačić potvrdio je u nedelju da je sada prioritet Beograda formiranje ZSO, i poručio da Briselskim sporazumom nije priznata nijedna forma nezavisnosti

  • 6

Evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton narednih dana uputiće poziv srpskom premijeru Ivici Dačiću i Hašimu Tačiju za novu rundu dijaloga, na kojoj će glavna tema biti formiranje Zajednice srpskih opština.

Novi susret u Briselu planiran je za 19. januar, dva dana uoči prve međuvladine konferencije Srbije i EU, koja označava start pregovora o članstvu.

Prema ovim informacijama, ovakav tajming nije slučajan. Jer, od ishoda novog obaranja ruku u Briselu, u velikoj meri zavisiće i spisak kosovskih obaveza koje će EU staviti pred Srbiju u poglavlju 35.

Prethodna runda dijaloga, održana 13. decembra, završena je fijaskom zbog insistiranja Tačija da se osnovnom sudu u severnoj Mitrovici priključe tri opštine sa albanskom većinom - južna Mitrovica, Vučitrn i Srbica - što bi narušilo etničku strukturu zaposlenih na štetu Srba. To bi narušilo i pravosudne stubove buduće ZSO, čije formiranje Priština koči na svakom koraku.

I premijer Dačić potvrdio je u nedelju da je sada prioritet Beograda formiranje ZSO, i poručio da Briselskim sporazumom nije priznata nijedna forma nezavisnosti Kosova:

- Naprotiv, tim sporazumom nezavisnost Prištine stavljena je u drugi plan, a u prvi formiranje ZSO.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnicg

    23. decembar 2013 | 05:03

    Ajmo u brisel po instrukcije ...

  • cica Draza

    23. decembar 2013 | 03:36

    Mozda ce tamo da zapeva Miljacku pa da zaigraju svi

  • Boki

    23. decembar 2013 | 09:59

    Al se ova dvojica naputovase. Da im nije Estonova ne bi videli sveta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA