Rublja i dalje tone, evo kako da vi zaradite na tome!

Centralna Banka Rusije u ponedeljak uveče, održala je hitan sastanak na kome je doneta odluka o brzoj akciji kako bi se sprečio kolaps rublje, zbog zabrinutosti da bi globalni pad cene nafte mogao da uništi ekonomiju Rusije. Zbog toga FXLider, kao jedina berza na kojoj možete zaraditi i kada vrednost valuta raste ali i kada pada. specijalno čitaocima Telegrafa daje 50 eura namenjenih za trgovanje ruskom rubljom!

  • 5

Centralna Banka Rusije je u ponedeljak uveče drastično povećala kamatne stope sa 10.5% na 17%. Prema rečima predstavnika banke ovaj potez preduzet je kako bi se zaustavio oštar pad ruske valute. Od početka godine ruska valuta pala je čak 45%.

FXLider, specijalno čitaocima Telegrafa, daje 50 eura namenjenih za trgovanje ruskom rubljom i drugim valutama na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada vrednost valuta raste ali i kada pada.

Prijavite se ovde i počnite da trgujete sa 50 eura na svetskoj berzi.

Sve veća zabrinutost da bi globalni pad cene nafte mogao da uništi ekonomiju Rusije kojoj je sektor energije dominantan deo, uticala je da Centralna Banka Rusije u ponedeljak u kasnim večernjim satima održi hitan sastanak na kome je doneta odluka o hitnoj akciji kako bi se sprečio kolaps rublje. Prema rečima banke ukoliko duži vremenski period bude ostalo na snazi povećanje troškova pozajmljivanja, produbiće se recesiju u Rusiji. Međutim , ovaj potez ipak je bio neophodan u borbi protiv inflacije i devalvacije ruske valute.

Više kamatne stope za cilj imaju da domaću valutu učine privlačnijim stranim investitorima tako da je i rublja porasla u odnosu na dolar neposredno nakon što je ova iznenadna odluka donesena. Međutim u danu koji je usledio, ruska rublja ipak je pala dodatnih 22,8%, pre nego sto se izbalansirala.

Nedavni pad od 10% rublje u odnosu na dolar uznemirio je globalno finansijsko tržište, tako da se FTSE100 indeks spustio na najniži nivo u 2014 godini.

Investitori su smanjili ulaganje u akcije zbog zabrinutosti da bi sve dublja ekonomska kriza mogla da destabilizuje rusku ekonomiju i dodatno oteža zapadu komunikaciju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što bi za posledicu imalo povećanje geopolitičkih tenzija ne samo u Istočnoj Evropi već i na Bliskom Istoku.

 

Analitičari ovaj potez Centralne Banke Rusije vide kao poruku da je ona odlučna u želji da zaštiti rublju. Povećanje kamatnih stopa na 10.5 % koje Ruska banka usvojila nedelju dana pre nije impresioniralo finansijsko tržište, kako je u to vreme cena nafte pala na najniži nivo u poslednjih pet i po godina.

I ako bi trenutno skoro dvostruko niža cena nafte nego što je bila letos, trebalo pozitivno da se odrazi na oporavak globalne ekonomije kroz povećanje potrošnje i smanjenje troškova poslovanja, investitori su ipak zabrinuti da niske cene nafte u stvari reflektuju smanjenu tražnju sve slabije globalne ekonomije.

Najveće evropske berze izgubile su oko 2% svoje vrednosti zbog pada rublje u odnosu na dolar uprkos naporima Ruske Centralne Banke.

Nafta i gas obuhvataju oko 70% ruskog izvoza, a zvaničnoj Moskvi je potrebna cena oko $100 po barelu da bi izbalansirala budžet. Čak i pre dramatične objave o povećaju kamatnih stopa prognoze centralne banke bile su da će se GDP Rusije u 2015. godini smanjiti 4.5% ukoliko cena nafte ostane na trenutnom nivou u narednih 12 meseci.

Na cenu nafte veliki pritisak je dodatno izvršila izjava predstavnika OPEC-a prema kojoj se jasno vidi da ovaj kartel nema nameru da smanjuje proizvodnju. Neki analitičari čak smatraju da Saudijska Arabija i SAD namerno spuštaju cenu kako bi izvršili pritisak na Putina.

I dok se zapad sprema da uvede još oštrije sankcije Rusiji loša vest za ovu zemlju je svakako i to da je verovatnoća skorog oporavka cene sirove nafte sve manja i manja.

Ove nedelje je i Međunarodna Agencija za Energiju objavila svoje prognoze prema kojima su smanjeni izgledi buduće tražnje. Kombinacija još uvek rastuće proizvodnje u SAD-u i odlučnosti Saudijske Arabije da zadrži dosadašnji nivo proizvodnje signalizira da bi u godini pred nama cena nafte mogla i dodatno da padne.

Simon Roberts,

Analitičar u Fortrade-u

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T

    17. decembar 2014 | 13:01

    Treba Rusi sve svoje rezerve u dolarima da zamene u zlato ili drugu valutu i onda da vidimo sta bi Amerikanci radili kad bi morali da otkupe toliko $

  • љути четник

    17. decembar 2014 | 12:00

    Pokazite prkost ne pedajte se, docice zima

  • Beogradska Kalifornija

    17. decembar 2014 | 14:58

    Ono o cemu se cuti,iako je dobro poznato,je da Rusija,koliko gubi sto se tice smanjenja cene nafte na svetskom trzistu,istovremeno,kupuje zlato na istom trzistu.Ono sto sada se naziva brigom Svetskom banke da zastiti rublju, je u stvari bojazan,jer skoro 60% otkupa zlata vrsi Rusija.To nije nezamerljiv podatak,jer ipak nafta kao nafta,je nesto sto moze da se koriguje preko noci,usled drugih faktora,ali cena zlata sigurno nece da se promeni u roku od 24h.Veoma mudar i dugoroocan potez ali sa zrtvom standarda i padom domace valute.Igre za masu su jedna stvar,igre za one koji diriguju je sasvim drugo.Recesija krene pa stane,ali zalihe zlata ne menjaju gospodara tako lako.Iskreno, mislim da je ovo izuzetna strategija,i smatram da su savetnici i vise od zlata vredni.Koliko, pokazace vreme, ne vise od par meseci,najkasnije do proleca.Mozda je i ovo prilika da se na drugi nacin vrati milo za drago, da li sto se tice Romanova ako se ode u istoriju ili rezervacije mesta broja 1 u buducnosti. Ono sto se ne moze osporiti,sila je sila,a pozornica makar svetska je samo pozornica.Dolar u odnosu na evro nece imati rast, a pitanje evra, s obzirom da se klati stolica opstanka EU je neka druga prica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA