NOVA ZEMLJA: Otkrivena planeta slična našoj na kojoj je moguć život (VIDEO)

Ova planeta nalazi se na oko 500 svetlosnih godina od Zemlje. "Kepler 186f" ima idealne dimenzije i odstojanje od izvora energije čime se pružaju uslovi za život

  • 7

Međunarodna ekipa istraživača otkrila je novu planetu, koja je nazvana "Kepler 186f", pošto je uočena preko supermoćnog teleskopa "Kepler", američke svemirske agencije (NASA). Ova planeta nalazi se na oko 500 svetlosnih godina od naše i zbog sličnosti je nazvana "Zemljina bliznakinja".

"Kepler 186f" ima idealne dimenzije i odstojanje od izvora energije, što daje osnove za pretpostavke o postojanju vode u tečnom stanju, kao i da je okružuje atmosfera, čime se pružaju uslovi za život.

NASA je 2009. godine lansirala teleskop “Kepler”, sa ciljem da traga za planetama koje liče na našu.

Ovo bi se desilo da sa Zemlje nestanu svi ljudi (VIDEO)

"Kepler 186f" je gotovo identičnog obima kao i planeta Zemlja (1,1 puta njene veličine), a kruži oko crvenog patuljastog "sunca", koje je dvostruko manje od našeg, pa njena kalendarska godina iznosi 130 dana.

Foto: NASA Foto: NASA

- Ovo je prvi put da je definitivno otkrivena planeta veličine Zemlje u nastanjivoj zoni oko druge zvezde - izjavila je u saopštenju vođa studije Elisa Kvintana, sa Instituta SETI i Istraživačkog centra “Ejms”.

Do sada su otkrivane druge planete raznih veličina u nastanjivim zonama kod svojih zvezda, međutim "Kepler 186f" je prva planeta toliko bliska Zemlji po veličini, sa orbitom na takvoj udaljenosti od Sunca.

Printskrin: YouTube/Gerard Cunningham Printskrin: YouTube/Gerard Cunningham

Udaljenost je takva da se pretpostavlja da na ovoj planeti, nije ni previše toplo, ni mnogo hladno, pa je zato svrstana u red "potencijalno nastanjivih".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • mila

    26. januar 2015 | 19:37

    Daj Bože da tamo ima mnogo zlata i prirodnih bogatstava pa da Reptilijanci najzad odu.

  • TX55

    26. januar 2015 | 23:28

    NASA ne moze da pogodi ni kavo ce vreme biti sutra. Lupetaju svasta ,kvazinaucnici.

  • Srdjan

    24. decembar 2015 | 17:09

    Dali se moze izaci iz svemira??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA