≫ 

Na dnu ovog OGROMNOG SRPSKOG jezera je POTOPLJEN GRAD koji krije MNOGE TAJNE! (VIDEO)

Na dnu jezera nalaze se napuštena sela, koja su evakuisana prilikom gradnje hidrocentrale Trebinje I. Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve i crkve

  • 83

Kad se od Gacka krene kroz Bileću, ka Trebinju i Herceg Novom, odjednom ispred očiju "pukne" nepregledna vodena površina - Bilećko jezero. Ono se nalazi na reci Trebišnjici (kod Bileće) u Republici Srpskoj. Prolaznici imaju utisak da ono nema kraj, a kako i ne bi kada je površina jezera oko 33 kilometra kvadratnih. Ipak, ono po čemu se razlikuje od mnogih drugih jezera jeste način na koje je nastalo i velika tajna koju krije.

I SRBIJA IMA SVOJE MORE: A evo i dokaza za to! Na vama je samo da spakujete kofere (FOTO)

OVO JE HIT PRIČA MOMA KAPORA KOJU VEROVATNO NISTE ČULI: Kako je nepismeni policajac postao bogataš u Americi!

Samo sat vremena na obali ovog jezera će vas sigurno ubiti (FOTO) (VIDEO)

Naime, ovo veštačko jezero je nastalo izgradnjom brane Grančarevo na reci Trebišnjici blizu grada 1968. godine. Brana je visoka 123 metra, a široka u vrhu 439 metara. Na dnu jezera nalaze se napuštena sela, koja su evakuisana prilikom gradnje hidrocentrale Trebinje I.

Podizanjem vode potopljene su kuće i imanja iz sela Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše.

Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve i crkve. Među njima je i manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-istorijski spomenici.

Na dnu ovog jezera krije se zapravo čitavo jedno naselje koje u sebi čuva duh prošlosti, i koje bi moglo da ispriča gomilu neverovatnih priča.

Zbog izgradnje brane Grančarevo na Trebišnjici i stvaranja akumulacionog Bilećkog jezera, manastir Kosijerevo premešten je na novu lokaciju u selo Petrovići u Banjanima. U svom posedu ovo svetilište imalo je oko 3.000 hektara zemlje, svoje mlinove, a u sklopu porte nalazila se i bolnica.

Posle 1946. godine bivša komunistička vlast oduzela mu je gotovo celokupnu imovinu, a posle premeštanja manastiru je ostala samo nevelika porta i pola hektara neplodne zemlje.

Što se Bilećkog jezera tiče, ono kao i celi sliv Trebišnjice, obiluje izuzetnim lokalitetima za ronjenje. To jezero je izuzetno popularno kod sportskih ronilaca koji u njegovim dubinama mogu da vide čitavo jedno mesto - kuće, puteve, crkve, groblja, ali i fantastični kraški podvodni reljef.

Pored ronilaca, Bilećko jezero je i omiljena destinacija ribilovaca.

Ali ne samo njih - tu mnogi Bilećani i putnici namernici vole da se brčnu leti, jer imaju utisak kao da su na moru - koje ima slatku vodu.

VIDEO: Klizao je gledajući svoju senku na dnu jezera

(Telegraf.rs / B . B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nezavisna Republika Srpska

    16. jun 2015 | 16:36

    Ovo jezero se nalazi na prostoru Srpske Republike Srpske. Dakle ovo je i te kako Srpsko jezero. Ovo nije Bosansko jezero jer pripada Republici Srpskoj koja je de facto vec nezavisna drzava.

  • dosta!!!!

    16. jun 2015 | 15:26

    Kazu kad se smanji nivo vode da se vidi vrh crkve.. sluzio sam vojsku u bileckoj kasarni i mogu reci da je prelijepo

  • Srbin iz BiH

    16. jun 2015 | 15:38

    Malo ko ima hrabrosti da roni na pojedinim dijelovima jezera jer cesto ribari vade kapitalce (soma) od 70 pa cak i do 100 kg. Mislim da je rekord 110 kg. Pa da vidimo ko ce tu da roni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA