OVAKO JE ZVUČAO HITLEROV GLAS: Poslušajte snimak koji do sada nigde niste mogli da čujete (AUDIO)

- Da mi je neko rekao da nacija može početi sa 35.000 tenkova, rekao bih mu da je lud - rekao je Hitler o Rusima, što se može čuti na snimku

  • 6

Tajni snimak privatnog razgovora Adolfa Hitlera sa jednim vojskovođom iz 1942. godine otkriven je tek pre nekoliko godina. Zabeleženo je kako Hitler nezvaničnim tonom razgovara sa Karlom Manerhajmom u trenutku kada je saznao da su Rusi proizveli 35.000 tenkova u prvoj godini rata. Inače, ovaj snimak je poseban zato što nacistički vođa ne podiže ton ni u jednom trenutku, što nije bilo karakteristično za njega.

VRATIO SE HITLER: Ovaj film je izazvao burne reakcije javnosti

Inače, Hitler nikad nije dozvoljavao nezvanično snimanje, tako da je ovo prvi poznat snimak njegovog glasa u takvom tonu.

- Da mi je neko rekao da nacija može početi sa 35.000 tenkova, rekao bih mu da je lud - rekao je Hitler.

Finski inženjer zvuka Tor Damen snimio je prvih 11 minuta Hitlerovog razgovora sa Manerhajmom. Njegov zvanični zadatak bio je da snima rođendanske govore i Manerhajmove odgovore, ali je odlučio da nastavi i nakon što se razgovor sa zvaničnog "prebacio" na privatni.

Traka je sakrivena i objavljena je tek pedesetih, ali se tada smatralo da je lažna, jer je Hitlerov glas zvučao suviše “mekano”.

- Da mi je neki general rekao da neka nacija ima 35.000 tenkova, rekao bih mu: Vi, moj dobri gospodine, sve vidite preuveličano dvaput ili deset puta. Vi ste ludi, vidite duhove - čuje se na snimku.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

- To je nemoguće. Rekao sam ti ranije da smo nalazili fabrike, jedna od njih je Kramatorskaja, na primer. Pre dve godine je tamo bilo samo nekoliko stotina (tenkova). Nismo znali ništa. Danas, tamo je fabrika tenkova u kojoj – tokom prve smene nešto više od 30.000, a tokom celog dana više od 60.000 – radnika radi. U jednoj jedinoj fabrici tenkova! - dodaje.

(Telegraf.rs/ dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Desert

    9. decembar 2015 | 00:17

    Sad se Vidi da hitler nije mnogo vikao na ljude nego je sve rešavo po kratkom postupku tako i treba !

  • DARKO 100%

    8. decembar 2015 | 19:46

    GLOGOV KOLAC resava problem

  • Kikaa

    9. decembar 2015 | 09:36

    Da je samo još malo proživeo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA