NEVEROVATNA ODLUKA VLADE U AUSTRALIJI: Svet ostaje polako bez Velikog koralnog grebena

Zbog izgradnje rudnika, Vlada Australije je donela kontroverznu odluku i time ugrozila postojanje najvećeg koralnog grebena na svetu

  • 3

Australijska vlada je dala dozvolu za produžetak kotroverzne luke usred Morskog parka Velikog koralnog grebena.

TURISTIČKI BROD UNIŠTIO PRIRODNO BLAGO NA KAJMANSKIM OSTRVIMA: Ronilac snimio zločin, ali niko neće odgovarati (VIDEO)

Kada je bio sagrađen, očekivalo se da će do 120 miliona tona uglja svake godine prolaziti kroz luku i najveći koralni greben na svetu. Ova odluka je došla samo nekoliko nedelja kasnije nakon što su se sastali šefovi preko 190 država, uključujući i Australiju, u Parizu na samitu UN za klimatske promene i postigli dogovor da se ograniči globalno zagrevanje na ispod 2 stepena Celzijusa i nastojati da je drže ispod 1,5 stepena.

Ekspanzija luke će zahtevati kopanje bagerom oko 1,1 miliona metara na kub sedimenata i peska u centru Morskog parka Velikog koralnog grebena, na mestu poznatom kao Abot Point. Iako je prvobitni plan bio da se sav ovaj kamenolom baci u more, predlog je bio žestoko kritikovan zbog štete koji bi pričinio gušeći delove grebena. Prema novom planu, taj "otpad" će biti bačen na industrijsku zemlju.

Foto: NASA Foto: NASA

Odobrenje za kopanje došlo je dva meseca nakon što je Vlada dala zeleno svetlo za izgradnju projekta vrednog 12,1 milijardi dolara, za koji se planira da bude jedan od najvećih rudnika na svetu kada bude završen. Cilj im je da snabdeju rastuću potražnju fosilnih goriva u Indiji.

Ministar za životnu sredinu, Greg Hant, branio je taj kontorverzni potez, tvrdeći da je bolje za životnu sredinu da koristi "dobar kvalitet" australijskog uglja.

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svetu i nalazi se u Koralnom moru blizu obale Kvinslenda na severoistoku Australije. Prostire se na preko 2.000 km u dužinu, a može se videti iz svemira.

On je velika grupa od oko 900 ostrva i preko 3.000 grebena, koji se uglavnom nalaze na relativno maloj udaljenosti od obale kontinenta. Zahvaljujući veoma velikoj biološkoj raznovrsnosti, toploj čistoj vodi i pristupu sa obale, greben je popularno odredište turista, naročito ronilaca.

Najveći deo grebena je zaštićen kao Morski park Veliki koralni greben.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kolitis

    26. decembar 2015 | 15:27

    Suludo!

  • momazver

    27. decembar 2015 | 06:56

    Na tim belosvetskim konferencijama *zelenih*,isti se vide,najedu,napričaju,izmene telesne tečnosti,KAO donesu *obavezujuće* odluke o čuvanju planete,a kad dodju u svoju životnu sredinu,pritisne ih njihova alavost i popuste podmazani od strane VELIKOG kapitala koga ne interesuje život.I onda se donose ovakve GLUPE odluke KOJIMA DUGOROČNO UBIJAJU SVE ŽIVO NA ZEMLJI.

  • Hmmm

    27. decembar 2015 | 14:22

    Nemam reci, nista pametno da cujem, ovi "zeleni' samo sluze da uzimaju veliku lovu za navodnu borbu koju i nevode, sramno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA