≫ 

DANAS ĆE SUNCE BITI CRNO: Evo zašto je opasno gledati ga (VIDEO)

Direktno gledanje u Sunce bez zaštite dovodi do trajnog oštećenja očiju

  • 0
Pomračenje sunca

Foto: Tanjug/AP

Danas u popodnevnim časovima planeta Merkur će biti ispred sunčevog diska, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

 

SUTRA JE NEBESKI SPEKTAKL NAD SRBIJOM: Samo na ovom jednom mestu ga možete videti

 

 

Prelaz Merkura preko Sunca, poznat kao prolaz ili tranzit, počeće u 13:12, a završiće se u 20:40. Kako Sunce u Srbiji zalazi ranije, u Beogradu u 19:53, "silazak" Merkura sa Sunca se neće videti. Sredina prolaza je u 16:57.

 

 

Pojava je iste prirode kao i pomračenje Sunca. Jedina razlika je u tome što Mesec može da zakloni Sunce u potpunosti, a Merkur je toliko mali kružić da se ne može videti golim okom. Zato se koriste iste mere bezbednosti kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca, navodi se u saopštenju.

 

Najbezbednije je praćenje Merkura, putem okularne projekcije, što znači da lik Sunca treba projektovati na beli ekran ispod okulara teleskopa.

 

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Moguće je i direktno posmatranje kroz teleskop, ali samo ako se ispred njegovog objektiva postave specijalni filteri. Direktno gledanje u Sunce bez zaštite dovodi do trajnog oštećenja očiju, upozorava se u saopštenju.

 

Prolaz Merkura će u celosti moći da se posmatra iz oblasti SevernogAtlantika, a nevidljiv je iz Australije i Zapadnog Pacifika.

 

 

Ako bude lepo vreme, Beograđani će moći da posmatraju prolaz Merkura sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

 

Pratite uživo:

 

 

Zanimljivosti iz celog sveta pratite na Facebook stranici TELEGRAF ZANIMLJIVOSTI.

 

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA