10 NAJSABLASNIJIH MESTA NA SVETU: Kada ovde uđete krv vam se ledi u žilama. Postoje strašne legende o duhovima koji tuda lutaju (FOTO)

Svako je jezivo na svoj način, a priče o njima su prestrašne...

  • 7

Tamo negde u svetu postoje mesta gde jeza i strah suvereno vladaju, dok u neposednoj blizini ljudi bezbrižno žive svoje svakodnevne živote. Predstavljamo deset najjezivijih mesta na planeti:

20 SVETOGORSKIH FABRIKA MOLITVI: Pažljivo birane fotke svih manastira na Atosu (FOTO)

1. ŠUMA SAMOUBICA, JAPAN - Savršeno mesto za umiranje, tako zovu šumu Aokigahara u Japanu, koja ima nesrećnu sudbinu da bude jedna od najpopularnijih mesta za oduzimanje života. Aokigahara se nalazi u podnožju svete planine Fudži, a zbog guste i mračne šume kažu da je mesto od kojeg vam prolazi jeza. Za šumu Aokigahara se veruje da je zaposednuta dušama napuštenih. Zbog svoje tame i jezive tišine, više od 500 njih je za pola veka oduzelo sebi život u ovoj gustoj i mističnoj šumi, zbog čega je poznata kao “Šuma samoubistava” ili “More drveća”.

Foto: Wikipedia/mtzn Foto: Wikipedia/mtzn

2. OSTRVO LUTAKA, MEKSIKO - Na dva sata vožnje brodom od Meksika nalazi se Ostrvo lutaka, koje je prekriveno stotinama lutaka, od kojih su neke obezglavljene, neke osakaćene, a sve su jezive. Prema legendi, vlasnik ostrva nakon što se jedna devojka udavila, našao je lutku na istom mestu nekoliko dana posle. Okačio je na drvo kao znak poštovanja, ubeđen da ga progoni duh devojke koja se utopila. Proveo je decenije kačeći lutke koje je pronalazio oko ostrva, kako bi umirio njen duh, dok se 2011. godine i sam nije utopio na istom mestu gde je pronašao devojku.

Foto: Profimedia/barcroftmedia.com Foto: Profimedia/barcroftmedia.com

3. UKLETA CRKVA SV. ĐORĐA, ČEŠKA - Srednjovekovna Crkva Svetog Đorđa u češkom selu Lukova, izgrađena 1352. godine, ruinirana je 1968, kada je crkveni krov pao i kada ju je lokalno stanovništvo napustilo, ubeđeno da je u pitanju znak od boga, te da je crkva ukleta. Da bi se prikupio novac za restauraciju ovog istorijskog spomenika, bio je zadužen umetnik Jakub Hadrava, koji je u crkvi postavio jezive i zastrašujuće figure duhova od gipsa, koji predstavljaju sudetske Nemce koji su nekada živeli u Lukovi.

Foto: Profimedia/Profimedia produkce Foto: Profimedia/Profimedia produkce

4. HAŠIMA OSTRVO DUHOVA, JAPAN - Hašima, poznato i kao Vojni brod, napušteno je ostrvo na 15 kilometara od Nagasakija, grada u Japanu. Ono je jedno od 505 nenaseljenih mesta u istoimenoj prefekturi. Ostrvo je bilo naseljeno od 1887. do 1974. godine i imalo je 5.259 stanovnika. Kupila ga je kompanija “Micubiši” i započela projekat eksploatacije uglja sa dna mora, a kada je ugalj zamenjen sa naftom 60-tih godina, rudnici ulja su zatvarani širom zemlje, a ni Hašima nije bio izuzetak.

Foto: Wikipedia/Jordy Meow Foto: Wikipedia/Jordy Meow

5. BRDO KRSTOVA, LITVANIJA - “Križu kalnas”, odnosno Brdo krstova, mesto je hodočašća u Litvaniji i nalazi se oko 12 kilometara severno od grada Šjauljaja. Tačan razlog zbog koga su počeli da postavljaju krstove na brdu se ne zna, ali se veruje da je povezano sa prvim neuspelim ustankom protiv ruskog jarma 1831. godine. Porodice litvanskih rodoljuba palih u borbama protiv Rusa nisu mogle da pronađu tela svojih voljenih, zbog čega su na ovom brdu počeli da postavljaju krstove. 200 godina kasnije, ovo mesto je simbol borbe za slobodu ovog naroda.

Brdo krstova u Litvaniji. Foto: Wikipedia Commons/Pudelek Brdo krstova u Litvaniji. Foto: Wikipedia Commons/Pudelek

6. NAPUŠTENA PSIHIJATRIJKA BOLNICA, ITALIJA - Manikomio di colorno je ime napuštene psihijatrijske bolnice u italijanskom gradu Parmi. Ova građevina je sada pretvorena u umetničku instalaciju, a u njoj je čuveni brazilski umetnik HerbertBaglione nacrtao 1.000 izvitoperenih duhova bivših štićenika ove ustanove, te je tako dodatno dočarao i sačuvao originalni duh i dojam koji je pratio ovu bolnicu dok je ona još bila u funkciji. Bolnica je inače otvorena 1872. i bila je mesto gde su smeštani najteži i najagresivniji pacijenti, ali je zatvorena 1990.

Foto: arrestedmotion.com/Herbert Baglione Foto: arrestedmotion.com/Herbert Baglione

7. KAPELA KOSTIJU, PORTUGAL - Ova kapela se nalazi u crkvi koja se zove San Francisko i nalazi se u portugalskom gradu Evori. Sagrađena je u 16. veku od strane franjevačkog monaha. Nije prevelika, samo 18,6 metara duga i 11 metara široka. Ali u njene zidove ugrađene su kosti od 5.000 monaha. Njihove kosti su dospele u zidove kapele jer su groblja u vreme njene gradnje bila prenatrpana pa su stari kosturi morali biti eshumirani da bi se napravila mesta za nova tela. Na krovu ove kapele i danas stoji natpis: "Bolji je dan smrti od dana života".

Foto: Wikimedia/Nuno Sequeira André Foto: Wikimedia/Nuno Sequeira André

8. KATAKOMBE PARIZA, FRANCUSKA - Oko 20 metara ispod površine Pariza krije se zamršeni niz tunela koji su u vreme Rimskog Carstva bili kamenolomi na periferiji tadašnjeg Pariza. Ovi tuneli su ukupno dugački oko 300 km, a većina je još uvek ostala neistražena. Mračni i napušteni lavirint tunela je dovoljno jeziv sam po sebi, ali ono što ga čini još bizarnijim je oko 6-7 miliona posmrtnih ostataka koji su u njima smešteni u 18. veku kada su zbog nedostatka grobnih mesta iskopani svi grobovi tadašnjih Parižana a kosti premeštene ovde.

Foto: Wikimedia/Djtox Foto: Wikimedia/Djtox

9. VISEĆI KOVČEZI, FILIPINI - Filipinski narod sahranjuje svoje bližnje na pomalo neuobičajen način. Po legendama Igorota, koji žive u planinama Luzona, duše pokojnika će nesmetano otići u raj ukoliko se njihova tela sahrane u zidovima litica i unutar pećina. Ove neobične grobnice nalaze se visoko u planinama u Sagadi, a među njima se mogu naći kovčezi stari i više od stotinu godina.

Foto: Profimedia/SIPA USA Foto: Profimedia/SIPA USA

10. GRAD MRTVIH, RUSIJA - Dargavs, u Severnoj Osetiji na prvi pogled deluje kao prijatno malo seoce sa lepim umiljatim kamenim kućicama, ali ono je zapravo prastaro groblje. Tela preminulih, ponegde čak i cele porodice, zajedno sa odećom i ostalim ličnim predmetima su sahranjeni u kriptama ispod ovih kuća. Ovo mesto broji 99 različitih grobnica i kripti, a najstarije od njih vode poreklo iz 12. veka.

Foto: Wikimedia/Alex Svirkin Foto: Wikimedia/Alex Svirkin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • OBILIC

    26. februar 2017 | 09:52

    Zaboravili ste našu skupštinu to je isto sablasno mesto živih vampira koji sišu krv srbiji. Inače potiču iz davnih komunističkih vremena gde samo menjaju boju inače su besmrtni duhovi koji ne izlaze iz skupštine. Tamo imaju sve restorane lovu i sve fraj inače jednom je sami oni zapališe kako bi narod poverovao da su došli neki drugi ali to je bila samo varka za zaludeli narod koji se lako vodi kao ovčica na klanje.

  • Vule

    26. februar 2017 | 10:52

    Ćele kula?

  • Zoki

    26. februar 2017 | 10:43

    Cele kula u Nisu to ste zaboravili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA