CEDILE LIMUN NA SUNCU: Devojčice zaradile opekotine i plikove (FOTO)

Dve devojčice iz Norveške brale su i cedile limun na letovanju u Španiji, ubrzo su dobile opekotine i imale nepodnošljive bolove. Tek posle dve nedelje doktori su ustanovili da je uzrok opekotina sok citrusa u kombinaciji sa suncem

  • 0

Ceđenje limuna pod vrelinom sunca može prouzrokovati opekotine nalik onim nastalim u požaru. Iako zvuči neverovatno, upravo to se dogodilo devojčicama iz Norveške Fredriki i Selmi, koje su sa roditeljima bile na letovanju u španskoj Marbelji.

Naime, devojčice su pre odlaska na plažu ugledale drvo limuna. Došle su na ideju da beru plodove i cede sok jer im je ta igra bila zanimljiva. Posle sat vremena iscedile su veliki broj zrelih plodova, a kada im je ta igra dosadila, otišle su na plažu kako bi se kupale.

Međutim, problemi su počeli već sutradan. Kada se Fredrika narednog dana probudila šake su joj bile otečene i bolele su je na dodir. Njena majka je mislila da devojčica ima alergijsku reakciju na ubod komarca i dala joj je lek. Međutim, kada su i roditelji druge devojčice videli da i njihova ćerka ima iste simptome, bilo je jasno da se ne radi o alergijskoj reakciji.

Stanje devojčica se svakog dana pogoršavalo. Trećeg dana od naizgled bezazlene dečije igre, bolovi su postali nepodnošljivi, a na rukama Fredrike i Selme pojavili su se ogromni plikovi.

Pošto je Fredrikino stanje bilo teže, njeni roditelji su uhvatili prvi avion i vratili se u Norvešku, dok su Selmini roditelji odveli svoju ćerku u bolnicu u Marbelju. Na kraju, doktori su konačno ustanovili da je uzrok opekotina kod obe devojčice Margarita dermatitis, oboljenje koje nastaje kada se koža natopljena sokovima određenog voća i povrća izlaže suncu. Pored soka od limuna, opekotine mogu da nastanu i u kombinaciji sunca i peršuna, celera, šargarepa i smokvi.

Devojčice su dobijale lekove protiv bolova, a primale su i penicilin kako bi bile sprečene eventualne infekcije. Tek dve nedelje nakon tretmana u oba medicinska centra, njihovo stanje je počelo da se popravlja. Danas, mesec dana nakon dečje igre koja se umalo pretvorila u tragediju, njihove šake su u boljem stanju, ali i dalje moraju da nose zavoje i primaju odgovarajuću terapiju. One ne osećaju bol, a doktori kažu da će se potpuno oporaviti. Jedino što će od sada morati da koriste zaštitni faktor 50.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA