MODERNA ALISA U ZEMLJI ČUDA: Sve oko nje se smanjuje i povećava (VIDEO)

Ebigejl Mos (24) se ponekad oseća kao lik iz popularne knjige Luisa Kerola, često ima halucinacije i napade, a tek skoro je saznala da nije jedina koja pati od poremećaja koji je dobio ime po čuvenoj junakinji

  • 0

Britanka Ebigejl Mos (24) zna tačno kako se osećala Alisa u zemlji čuda kad je naglo počela da raste ili da se smanjuje. Ebigejl boluje od sindroma "Alise u zemlji čuda" (AIVS), retkog poremećaja koji utiče na percepciju i vid, a zbog njega joj se stvari naglo "povećavaju" i "smanjuju".

Shvatila je da pati od poremećaja nakon što je pogledala hit seriju "Haus" i pročitala članak u novinama. Sindrom, koji je dobio naziv po slavnom romanu Luisa Kerola iz 1865. godine, čini da pacijentima deluje sve kao iskustvo slično simptomima koje je imao lik Alise kada je popila napitak. Britanka je čudne halucinacije počela da oseća sa pet godina.

- Kad sam bila mlađa, ti napadi su bili moja svakodnevica i bilo je stvarno zastrašujuće - rekla je moderna Alisa.

AIVS napadi mogu se pojaviti bilo kada, bilo gde i traju oko 20 minuta. Ebigejlin otac, takođe, ima iskustva sa sličnim halucinacijama.

- Napad kreće postepeno i imate osećaj kao da se soba smanjuje dok vam telo raste, a ruke i noge se produžavaju. Sve izgleda preuveličano, a pokreti su brzi i nagli - ispričao je godpodin Mos, i dodao da tačno zna kako se osećala Alisa u knjizi.

Ebigejl je posetila šest psihijatara pre nego što joj je dijagnostikovan sindrom AIVS prošle godine. Stanje joj se popravilo tokom godina i sada ima napade "samo" pet puta godišnje.

- U epizodi serije "Haus" jedan pacijent je imao ovu bolest. Odmah sam nazvala oca i rekla mu da znam od čega bolujemo, i da ovaj sindrom ima stručno ime. Lekare sam zbunjivala godinama sa mojim stanjem - kaže Ebigejl.

Uzroka kao i leka koji bi ublažio simptome sindroma "Alise u zemlji čuda" još nema, a u svetu postoji dosta ljudi koji pate od ovog poremećaja.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor:dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA