Lansiran satelit za pravljenje 3D mape galaksije (FOTO)

Satelit će pomoću teleskopa snimati skoro milijardu zvezda u našem galaktičkom komšiluku, a to je tek mali deo zvezda Mlečnog puta, koji, po pretpostavkama, ima 100 milijardi zvezda

  • 0

Evropska svemirska agencija ESA lansirala je satelit "Gaja" koji će izraditi, do sada, najprecizniju trodimenzionalnu mapu zvezda naše galaksije kako bi se prikupile informacije o poreklu i evoluciji univerzuma.

Agencija je saopštila da je satelit lansiran iz Francuske Gijane nešto posle deset časova po srednjeevropskom vremenu. Satelit će pomoću teleskopa snimati skoro milijardu zvezda u našem galaktičkom komšiluku, a to je tek mali deo zvezda Mlečnog puta, koji, po pretpostavkama, ima 100 milijardi zvezda.

Cilji misije je da se izradi 3D karta naše galaksije, sa preciznim merenjem razdaljine među zvezdama. Satelit se usmerio ka takozvanoj Lagranžovoj tački 2, na kojoj će mu Zemlja napraviti zaklon od Sunca.

"Gaja", u čiju izradu je ESA uložila oko 400 miliona evra, koristi moćnu kameru od 1.000 megapiksela da "lovi" planete, asteroide i komete izvan Sunčevog sistema.

Takođe, jedan od glavnih ciljeva misije biće da se ispitaju ključni delovi teorije relativiteta Alberta Ajnštajna. Veruje se da će ukupni troškovi misije dostići cenu od 740 miliona evra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA