FANTASTIČNO: Pronađen lek protiv hepatitisa C!

Hepatitis će uskoro postati u potpunosti izlečiv! Novi koktel antivirusnih lekova protiv ove opake, zarazne bolesti jetre, pokazao se uspešan kod preko 90 odsto pacijenata

  • 7

Za sve obolele od hepatitisa C, pa čak i one ljude čija jetra je u stadijumu ciroze, konačno je stigla nova nada. Umesto godina i godina primanja interferonskih injekcija i mučne terapije praćenje mučninom, konstantnim umorom i depresijom, danas mogu da se izleče koktel-terapijom lekova za maksimalno nekoliko meseci.

U pitanju je kombinacija antivirotika u formi pilule koja se dozira individualno prema telesnoj tezini. Čine je agensi ABT-450/ritonavir, ombitasvir, dasabuvir i ribavirin.

Lekovi

Istraživači Centra za zdravstvena istraživanja u Teksasu ispitivali su ovu kombinovanu terapiju na 380 pacijenata iz 78 bolnica u Španiji, Nemačkoj, Engleskoj i SAD. Kod većine njih bolest je uznapredovala do stadijuma ciroze jetre.

Nakon 12 nedelja, od 208 obolelih od hepatitisa C, 191 osoba više nije imala virus. U drugoj studiji učestvovalo je 172 pacijenta i, a nakon 24 nedelje, čak 165, odnosno 96 odsto, je bilo izlečeno!

- To je fantastično! Toliko sam uzbuđen zbog svih pacijenata. Konačno se javila nova nada za njihovu budućnost – rekao je glavni istraživač doktor Fred Purded.

Nova kombinacija lekova deluje ciljano na protein od kojeg je izgrađen virus hepatitisa C i na taj način ga sprečava da se umnožava i dalje širi. Ciroza počinje da se zaustavlja, a proces propadanja jetre umnogome biva usporen.

- Na samom kraju, virus jednostavno nestaje – objašnjava Purded.

Iako još uvek nisu utvrđeni njegovi potencijalni dugoročni neželjeni efekti, očekuje se da bi ovaj kombinovani lek već do kraja godine mogao da počne da se primenjuje u pojedinim bolnicama na svetu.

(Telegraf.rs / New England Journal of Medicine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar Arsenijević

    14. april 2014 | 15:04

    Ovo je za Nobela. Odmah.

  • Banana

    14. april 2014 | 16:02

    Ako ne lazu.....

  • Vladimir

    13. septembar 2015 | 14:10

    Dodar dan.Interesuje me da li je danas moguce kupiti skup tih lekova koliko kostaju i gde se moze nesto vise procitati o hepatitisu C?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA